Otvorena izložba radova umetnika koji bojkotuju Kulturni centar

Ovo je izložba svih koji nisu odustali od stava da neće izlagati u Kulturnom centru dok god je ugrožena sloboda umetničkog izražavanja

04. okt 2014

Međunarodna izložba “Reanimacija”, sastavljena od radova umetnika koji su odustali od izlaganja u Kulturnom centru Novog Sada zbog cenzurisanja pojedinih umetničkih dela, otvorena je večeras u klubu “Fabrika” Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

“Odbijamo da svoje projekte realizujemo u galerijskim prostorima Kulturnog centra Novi Sad sve dok se ne dese ključne promene i dok se u potpunosti ne vrati sloboda umetničkog izražavanja. Ovo je izložba svih koji nisu odustali od tog stava”, poručili su umetnici kroz katalog izložbe.

Povod za umetnički bojkot Kulturnog centra Novog Sada desio se 15. oktobra 2013. godine, kada je direktor te institucije Andrej Fajgelj zatražio da jedan rad u okviru izložbe studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu bude uklonjen, jer je protumačio da “vređa hrišćane”.

Rad je prikazivao osobu bez lica koja deluje kao da je razapeta na krst, a u rukama drži novčanice.

Andrej Fajgelj je kadar Treće Srbije, stranke koju su u Novom Sadu formirali odbornici koji su u Skupštinu grada ušli na listi pokreta Dveri, s kojim su se potom razišli. On je ranije bio u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića.

Nakon toga brojni umetnici i intelektualci iz Novog Sada, Srbije i iz inostranstva su odlučili da bojkotuju Kulturni centar Novog Sada, uz ocenu da je ugrožena sloboda umetnickog izražavanja. Taj bojkot je i dalje na snazi.

Svoje radove u “Fabrici” su izložili Dan Palade, Marija Labudović, Ana Milosavljević, Danilo Vuksanović, Goran Despotovski, Janoš Tarko, Korina Gubik, Ivana Bugarinović, Mladen Vračarić, Ana Vujović, Nađa Jovanović, Srđan Đurić, Svetlana Volic, Nina Todorović, Vukica Vukas, Dragan Vojvodić.

Radove su izložili i Vana Urošević i Zoran Todović (Vana&Zoran), Distruktura, kao i Predrag Šiđanin i Maja Budžarov (MP art).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga