Otvorena izložba karikaturiste Autonomije Dalibora Stupara

"Ovi su svi toliko smešni, da ne možeš na prvu loptu nešto da nacrtaš a da bude smešnije od njih”

17. juna 2017

Prodajna izložba karikatura Dalibora Stupara, karikaturiste našeg informativnog sajta Autonomija, otvorena je večeras u kafeu galerija “Frida” u Novom Sadu i trajaće do 13. jula.

Glavni urednik Autonomije Nedim Sejdinović rekao je da je Stupar jedan od retkih novinara koji se ujedno bavi i karikaturom, što je, kako je kazao, “redak slučaj ne samo kod nas nego i u svetu”.

“Drago mi je što se Stupar vratio novinarstvu i karikaturi, jer je uvek dobra vest kada se dobar novinar vrati novinarstvu, iako nažalost češće imamo situaciju da najbolji novinari odlaze iz naše profesije”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, karikature prepisuju našu karikaturalnu stvarnost i vernije beleže realnost nego novinski tekstovi, istraživanja, naučne analize.

“Stupar ulazi duboko ne samo u političke probleme, već i u duboke društvene probleme, u tabu teme našeg društva, prikazuje našu stvarnost u svoj dubini njenih kontroverzi”, kazao je Sejdinović.

Stups Karikatura nedeljeDalibor Stupar zahvalio je Autonomiji na prilici da svake nedelje objavljuje karikature na tom sajtu.

“Naša stvarnost je jedna karikatura i da bismo nešto uradili, moramo da idemo do apsurda. Ovi su svi toliko smešni, da ne možeš na prvu loptu nešto da nacrtaš a da bude smešnije od njih”, rekao je Stupar.

Dalibor Stupar je rođen u Temerinu 1976. godine i za sebe kaže da je samouki karikaturista, koji crta “staromodno, tušem i bojama na papiru”, uglavnom političke i društveno angažovane ilustracije i karikature.

Između ostalog, objavljivao u fanzinima „Jutarnji urlik“ i „Zinfan trips“, od jula 2005. do aprila 2008. godine, zatim u vikend izdanju novosadskog „Građanskog lista“, gde je crtao strip kaiš „Dangube“.

Od maja 2016. godine objavljuje „Karikaturu nedelje“ na našem sajtu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga