Konačni rezultati: SNS 18, SPS 10, DS 8 mandata u Vrbasu

Pajtić: Glas plaćan od pet do osam hiljada dinara

14. okt 2013

Opštinska izborna komisija (OIK) u Vrbasu saopštila je večeras da je Srpska napredna stranka sa partnerima osvojila 18 od 36 mandata u skupštini te opštine, koalicija okupljena oko SPS-a 10, a Demokratska stranka osam mandata, dok je svih pet ostalih izbornih lista ostalo ispod cenzusa.

Koalicija oko SNS-a osvojila je 40,24 odsto glasova, odnosno za njih je glasalo 8.958 birača, koalicija oko SPS-a osvojila je 24,26 odsto ili 5.400 glasova, a Demokratska stranka osvojila je 18,26 odsto, odnosno za tu partiju je glasalo 4.065 građana.

Ispod izbornog cenzusa od pet odsto ostala je Srpska radikalna stranka sa 4,46 odsto glasova, Grupa građana „Svi zajedno“ sa 3,97 odsto, koalicija Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine sa 3,47 odsto, Pokret Dveri sa 2,68 odsto i Demokrtatska stranka Srbije sa 2,67 odsto glasova.

Na izbore je izašlo ukupno 22.262 birača od 36.824, a izbrojana su i 983 nevažeća listića. Izlaznost je bila oko 63 odsto.

Na izborima za odbornike u Skupštini opštine Vrbas učestvovale su izborne liste „Demokratska stranka – Dr Bojan Pajtić“, zatim „Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret socijalista, Socijaldemokratska partija Srbije, Srpski pokret obnove, Rusinska demokratska partija).

Pod rednim brojem tri bila je lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) – Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Savez vojvođanskih Mađara (SVM) – Udruženje Krajišnika“, a potom lista „Liberalno-demokratska partija – Liga socijaldemokrata Vojvodine“.

„Grupa građana Svi zajedno – Socijaldemokratski savez – Branislav Petrović“ bila je pod rednim brojem pet, a sledile su „Demokratska stranka Srbije – Asocijacija mladih Vrbas – dr Vojislav Koštunica“, „Srpska radikalna stranka – dr Vojsilav Šešelj“ i „Grupa građana Dveri – Za život Vrbasa – Ivan B. Kostić“.

Na osam izbornih lista nalazilo se ukupno 257 kandidata.

Na predizbornim mitinzima učestvovali su lideri svih političkih partija koje izlaze na izbore, a opštinu je u četvrtak posetio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pajtić: Glas plaćan od pet do osam hiljada dinara

Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je večeras da su u Vrbasu danas na opštinskim izborima kupovani glasovi po ceni od pet do osam hiljada dinara.

Pajtić je novinarima rekao da će DS podneti prijavu protiv NN lica, dodao da DS ima svedoke i izrazio nadu da će državni organi to istražiti.

„Izbori u Vrbasu protekli su u atmosferi nasilja i prebijanja naših aktivista, kao i ispitivanja Gorana Ješića od strane policije, jer se usudio da kaže da u mleku ima nedozvoljen procenat aflatoksina“, kazao je Pajtić.

Pokrajinski odbor DS saopštio je i da je policiju obavestio o identitetu jedne od osoba koja je, kako su naveli, u petak uveče u Zmajevu tukla aktivistu te stranke Danila Bobića.

DS je izrazio uverenje da će policija po službenoj dužnosti podneti krivičnu prijavu protiv napadača i dodao da će, u suprotnom, krivičnu prijavu podneti ta stranka.

Vučić: Građani nagradili poštenje i odgovornost

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vrbasu da je njegova stranka ubedljivom pobedom na lokalnim izborima u tom mestu nagrađena za „poštenje, istinu i odgovornost“.

„Napravili smo neverovatan preokret, građani su nagradili poštenje, istinu i odgovornost. beskrajno sam zahvalan“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je važno da Vrbas više nema „bahatu i osionu vlast kakvu je imao do sada“ i optužio pokrajinsku i dosadašnju opštinsku vlast da su pokušale da „podele“ SNS u Vrbasu.

Na vlasti u Vrbasu do pre izbora bila je koalicija predvođena Demokratskom strankom.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga