Otvoren Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka

U centru Novog Sada večeras je otvoren Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka čiji je cilj očuvanje i unapređenje…

18. jan 2009

U centru Novog Sada večeras je otvoren Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka čiji je cilj očuvanje i unapređenje kulture te zajednice.
„Ova godina je značajna za Vojvodinu, jer će sve nacionalne zajednice čiji su jezici u službenoj upotrebi dobiti zavode za kulturu, čiji će cilj biti očuvanje, unapređenje i razvoj kulture tih zajednica“, rekao je na otvaranju Zavoda predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.
Prema njegovim rečima, zavodi će biti čuvari i kolekcionari kulturne baštine nacionalnih zajednica, ali i institucije koje će „strateški promišljati“ kako da se u periodu elektronskog društva, u 21. veku, razvija kultura različitih nacionalnih zajednica.
„Suštinska ideja o osnivanju svih zavoda za kulturu jeste da oni koordinisano rade i da stvorimo jednu ideju interkulturalnosti u Vojvodini, od koje će svi profitirati, od koje će svi biti bogatiji, jer će svi koristiti kulturnu baštinu različitih naroda koji žive na ovom prostoru“, rekao je Pajtić.
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je večeras da je „većinskom narodu često teško“ da osnuje Zavod kulture kao objedinjenu instituciju koja će se organizovano kulturi kojom se sada bave različite ustanove na različitim nivoima.
„Ovo je praktično poseban dan za Srbiju jer ćemo imati kako, od koga i čime da se učimo toleranciji“, izjavio je Čiplić.
Dodao je da je „to odličan primer za ostale narode u Srbiji koji pokazuje kako jedna stara nacionalna zajednica, po tome koliko živi na ovim prostorima, koja je duboko integrisana u Republiku Srbiju kao političku zajednicu, vodi jako živ kulturni život“.
Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ana Tomanova Makanova ocenila je da zavodi za kulturu nacionalnih zajednica imaju zadatak da čuvaju kulturnu tradiciju, kao i da zajedno sa odborima za kulturu nacionalnih saveta naprave strategiju u oblasti kulture.
„Arhivski deo kulture jednog naroda mora da bude uokviren u nekoj instituciji i neko mora da vodi računa o njemu, a to će upravo raditi Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka“, kazala je ona.
Prostorije Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka nalaze se u Njegoševoj ulici broj 16.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga