Otvoren prvi počasni slovenački konzulat u Srbiji

U Novom Sadu danas je otvoren prvi počasni konzulat Slovenije u Srbiji, a za prvog počasnog konzula izabran je advokat Rajko Marić

25. nov 2011

U Novom Sadu danas je otvoren prvi počasni konzulat Slovenije u Srbiji, koji će se nalaziti na Bulevaru oslobođenja 78.

Za prvog počasnog konzula izabran je advokat Rajko Marić.

Marić je predsednik Izvršnog odbora Slovenačkog društva „Kredarica“, koja je osnovano 1997. godine i prvo je društvo te vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Konzulat je svečano otvorila državna sekretarka u Ministarstvu inostranih poslova Slovenije Dragoljuba Benčina.

Ona je tom prilikom rekla da Slovenija daje punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a konzulat bi trebalo da da doprinos saradnji dve zemlje, kao i Vojvodine i slovenačkih regija.

Ambasadora Slovenije u Srbiji Franc But rekao je da danas u Srbiji posluje oko 1.300 slovenačkih preduzeća, a Slovenija je jedan od vodećih stranih investitora u Srbiji.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Dragan Marković rekao je da su slovenačka preduzeća u Srbiju do sada uložila oko 1,3 milijarde evra, što Sloveniju čini jednom od pet najvećih zemlja investitora u privredu Srbije.

„Otvaranje konzulata predstavlja značajan korak u pravcu daljeg jačanja bilateralnih odnosa Srbije i Slovenije, odnosno sve intenzivnije saradnja na nivou regija i gradova“, rekao je Marković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga