Otvoren Peti međunarodni kamp tolerancije u B. Topoli

Učesnici će i ove godine na zanimljiv i kreativan način predstavljati jedni druge, a svakoga dana konzumiraće tradicionalnu hranu iz različitih evropskih zemalja i slušati muziku iz različitih regiona

24. jul 2011

Peti međunarodni Kamp tolerancije mladih podunavskih regija i gradova svečano je otvoren večeras u Bačkoj Topoli, pod sloganom „Dunavom bez granica”.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović poručila je mladima da “ne tolerišu jedni druge, nego da se vole” i da time daju primer odraslima.
Ona je ocenila da je razvoj Evrope vezan za razvoj gradova i regija i dodala da veliki doprinos tome daju mladi spremni da koračaju putem demokratije, tolerancije i zajedničkog života.
Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić rekao je da bez tolerancije nema zajedničkog života, kao ni demokratskog, ekonomskog niti bilo kog drugog razvoja države.
„Ne možete voleti svoj narod ako ne volite druge narode. Jedna od najvećih vrednosti Srbije i Vojvodine jeste to što mnogo naroda živi u miru i toleranciji”, kazao je Dačić.
Dodao je da ga posebno raduje što može da kaže da se nastavlja tendencija smanjenja međunacionalnih incidenata i naveo da je prošle godine zabeležen najmanji broj incidenata do sada.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši rekao je da je za Vojvodinu život u toleranciji “pitanje života”.
„Tolerancija ne sme da se posmatra kao evropski trend, to nije politička kampanja i nije parola za jednokratnu upotrebu”, poručio je Egereši.
Na kampu se okupilo oko 200 mladih iz Ukrajine, Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije, koji su na otvaranju formirali karnevalsku povorku.
Program kampa kreirali su sami učesnici, koji su tokom prijavljivanja sami predlagali teme i edukativna predavanja u skladu sa svojim interesovanjima.
Kako je najavljeno, učesnici će i ove godine na zanimljiv i kreativan način predstavljati jedni druge, a svakoga dana konzumiraće tradicionalnu hranu iz različitih evropskih zemalja i slušati muziku iz različitih regiona.
U večernjim satima biće organizovani koncerti, na kojima će između ostalog nastupiti Partibrejkersi, Aleksandar Dujin orkestar, Neverne bebe. Poslednje večeri biće izvedena i rok-opera „Zelenokosa pored Dunava”.
Pre ceremonije svečanog otvaranja, prisutni su minutom ćutanja odali počast poginulima u tragediji u Oslu, u Norveškoj.
Kamp tolerancije trajaće do 30. jula.

(Autonimija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga