Otvoren obnovljeni učenički internat u Tekelijanumu

Vlada Vojvodine je od 2005. godine u kontinuitetu finansijski podržavala obnovu Zadužbine Save Tekelije i do sada je u njegovu obnovu uložila 630.000 evra

31. avg 2011

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić danas je u Budimpešti otvorio obnovljeni učenički internat u Tekelijanumu, u kojem će od ove jeseni biti smešteno 30 učenika Srpske gimnazije „Nikola Tesla“ u glavnom gradu Mađarske.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Vojvodine, Pajtić je na otvaranju rekao da je ovo „istorijski događaj, jer je nakon Hilandara ovo najveća srpska zadužbina van granica zemlje“.

„Nismo smeli da dozvolimo propadanje Tekelijanuma, jer su se ovde obrazovali najumniji ljudi našeg naroda koji su udarili temelj našoj prosveti, kulturi, umetnosti i nauci. Nismo želeli da propadne institucija u kojoj je nastala Matica srpska, kao krovna prva prosvetno-kulturna institucija celog srpskog naroda“, rekao je Pajtić.

Vlada Vojvodine od 2005. godine u kontinuitetu finansijski podržava obnovu Zadužbine Save Tekelije i do sada je u njegovu obnovu uložila 630.000 evra.

„Iako obnova nije do kraja gotova, on već sada izgleda fascinantno. U njemu će biti naši najbolji učenici, ne samo đaci koji pripadaju srpskoj zajednici u Mađarskoj, već i đaci iz Srbije i drugih zemalja gde živi srpski narod“, rekao je Pajtić i dodao da je Tekelijanum izuzetno važan i za opstanak srpske zajednice u Mađarskoj.

Vladika budimski Lukijan blagoslovio je obnovljeni internat i poželeo dugovečan rad zavoda koji je godinama bio zatvoren za učenike.

Povodom svecnosti u Tekelijanumu je danas otvorena i izložba 11 kopija portreta Save Popovića Tekelije i članova njegove porodice, koje je Tekelijanumu poklonila Galerija Matice srpske.

Sava Popović Tekelija (1761-1842) jedan je od najznačajnijih srpskih intelektualaca ondašnje Ugarske. Osnivač je i predsednik Matice srpske, a zadužbinu Tekelijanum osnovao je 1838. godine, kada je odlučio da svoju imovinu zavešta za školovanje darovite dece i studenata iz Ugarske.

Pored Zadužbine, Sava Tekelija je osnovao i internat za smeštaj siromašne dece i studenata, a u zgradi se nalazila Matica srpska, kao i štamparija u kojoj je štampan Matičin Letopis. Pored toga, u zradi Zadužbine smeštena je i bogata biblioteka.

Početkom 20. veka stara zgrada Tekelijanuma je srušena i na starom mestu sagrađena nova. Zadužbina i Fond radili su do 1952. godine, kada je Tekelijanum ugašen, a njegova imovina nacionalizovana.

Na osnovu Zakona o delimičnom vraćanju crkvene imovine, koji je na snagu u Mađarskoj stupio 1991. godine, Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji budimskoj je vraćen i deo Zadužbine Save Tekelije.

Od 2005. godine, kada je sa Eparhijom budimskom potpisala Sporazum o saradnji u realizaciji programa obnove i korišćenja dela zgrade Tekelijanuma, Vlada Vojvodine je finansijski podržala obnovu u dve faze.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga