Otvoren Muzej korupcije u Budvi

Narednih mesec dana na bilbordima će se smenjivati po dva odabrana rada

20. maj 2017

Muzej korupcije, regionalni projekat posvećen unapređenju radikalne antikorupcijske svesti putem muzeoloških metoda i umetničkog istraživanja korupcionih afera, otvoren je 18. maja u Budvi predstavljanjem najboljih vizuelnih rešenja na temu korupcije u svojevrsnoj javnoj galeriji – na bilbordima u tom crnogorskom gradu.

Muzej korupcije simbolično je otvoren na Međunarodni dan muzeja, čija je tema ove godine “Muzeji i sporne istorije: Izreći neizrecivo u muzejima”.

Na javni poziv za vizuelne radove na temu korupcije, koji su umetnicima uputila udruženja Za druga iz Petrovca i Agora iz Budve, stigla su 23 rada, od kojih je odabrano deset, na osnovu ocene žirija koji su činili: profesor na Fakultetu za vizuelne umetnosti u Podgorici Nikola Simanić, istoričarka umetnosti Mirela Čarmaković iz Budve i akademski vajar i umetnički direktor MK Goran Denić iz Beograda.

Prvu postavku čine radovi studenata prve godine Fakulteta vizuelnih umetnosti u Podgorici – Bojane Bošković, Miloša Tomaševića, Aleksandre Radojičić i Marije Marković, čijim je radom i otvoren MK, te Dimitrija Benića i Gorana Jokanovića, slikara Đorđija Bata Boljevića, karikaturiste Gorana Šćekića, advokatkinje Daniele Ćeranić i strip autora Miloša Albijanića.

Bilbord sa radom Marije Marković nalazi se u centru grada, kod raskrsnice za Kotor, a drugi, sa radom Gorana Jokanovića, nalazi se na Vidikovcu, na ulazu u Budvu iz pravca Kotora.

Narednih mesec dana na bilbordima će se smenjivati po dva odabrana rada.

Studenti FVU prethodno su finalizirali svoje radove na trodnevnom rezidencijalnom boravku u selu Blizikuće, a učestvovali su i u performansu obmotavanja hotela AS u Perazića dolu vizuelnim markerom. Hotel AS predstavlja spomenik neuspešne i fingirane tranzicije u Crnoj Gori, koji su autori programa prepoznali kao savršen eksponat virtuelnog muzeja.

Svi radovi pristigli na javni poziv činiće postavku Muzeja korupcije, zajedno sa prilozima pojedinaca, nevladinih udruženja i antikoruptivnih državnih tela, koji su takođe pozvani da dostave recentne eksponate za virtuelni muzejkorupcije.org.

Regionalni projekat osnivanja Muzeja korupcije započet je na inicijativu ZMUC-a iz Beograda i Društva protiv korupcije iz Zrenjanina u februaru 2016. godine, a realizovan je prvi put na mobilnoj književnoj rezidenciji u selu Čelobrdo tokom leta 2016. godine, u saradnji ZMUC-a i NVO Za Druga iz Petrovca, uz podršku međunarodne mreže Traduki.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga