Otvoren Festival evropskog filma Palić, Grliću i Kljakoviću uručene nagrade

Grlić: Vladaju mediokriteti i poluidioti

20. jula 2019

Festival evropskog filma Palić otvoren je večeras na Letnjoj pozornici na Paliću, a nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji uručene su hrvatskom reditelju Rajku Grliću i scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki.

Autor filmova „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, „Ustav Republike Hrvatske“ i drugih, Rajko Grlić zahvalio je publici na dolasku, aplauzu i tome što gleda filmove. On je dodao da je sa Dušanom Kovačeviжem pre 30 godina plivao i ronio oko ostrva Lastovo, da mu je poslednji put ostavio peraja i masku, pa je očekivao da ih dobije nazad uz nagradu.

Predsednik Saveta Festivala Dušan Kovačević uručio je nagradu Grliću i ocenio da je on „hrvatski, jugoslovenski i evropski reditelj, jedan od ljudi koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo“, a da je radio sa mnogim ljudima iz „te Jugoslavije koja se više ne pominje mnogo“ i koja je zamenjena rečju – region.

„U svojim filmovima od prvog do ovog poslednjeg – jer se sprema da porekne priču da će uraditi samo sedam filmova – želimo mi da napravi i taj 12. i da ga ovde vidimo ponovo“, rekao je Kovačević.

Kljakoviću je nagradu uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović.

„Uvek sam tvrdio da ako neko sa ovih prostora dobije Oskara da će to biti naš Kreka. Do tada, naše najveće priznanje sa ličnim zadovoljstvom uručujem Kreki Kljakoviću“, naglasio je Zelenović.

Kljaković je rekao da je posle 26 godina bilo vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu i zahvalio svima koji su prepoznali veliki trud, rad, kvalitet i značaj filmske scenografije.

Pomoćnica za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture Ivana Dedić ocenila je da je festival nastao u teškim vremenima kada su festivali nestajali sa mape kulturnih događaja. Ona je rekla da je Festival okupljao najznačajnija imena filma i publici predstavio nove trendove.

Dedić je rekla i da je palićki festival mesto susreta mladih umetnika i profesionalaca koji unapreрuju svoje stvaralačko znanje.

Zamenica gradonačelnika Subotice Horvat Timea Festival vidi kao još jednu priliku da se filmski autori susretnu i razmene iskustva, a publici pokažu kako su na film preneli današnji život Evrope. Ona je rekla da svake godine Festival okupi između 20.000 i 25.000 ljudi.

Sva mesta na Letnjoj pozornici su popunjena, a otvaranje prati projekcija najnovije filma Pedra Almodovara „Slava i bol“ u kojem glavne uloge tumače Antonio Banderas i Penelope Kruz. Film govori o „fizički oronulom režiseru“ Salvadoru Malu koji proživljava sopstvenu prošlost. Banderas je ove godine na Festivalu u Kanu nagrađen za najbolju mušku ulogu u filmu „Slava i bol“, dok je Almodovar dobio nagradu žirija.

U takmičarskom, glavnom, programu biće prikazan francuski film „Jadnici“ koji je dobio Veliku nagradu žirija na festivalu u Kanu ove godine. U glavnom programu su i domaći film „Ajvar“ Ane Marie Rosi (Ana Maria Rossi) u kojem glavne uloge tumače Srgej Trifunović i Nataša Ninković, slovenački „Neću da budem luzerka“, o devojci koja ne može da se zaposli i razmišlja o odlasku iz zemlje, kao i makedonski „Bog postoji, ime mu je Petrunija“. Na programu je i litvanski film „Oleg“, francuski „Šta verujete“, izraelsko-nemački „Okovan“, mađarski „Trezor“, nemački „Delo bez autora“.

U glavnom programu su i tri filma, koja se neće takmičiti „Bol i slava“ Pedra Almodovara, „Mladi Ahmed“ braće Darden i „Izvinite, zaboravili smo vas“ Kena Louča, koji govori o „radničkoj klasi u raljama liberalnog kapitalizma“. Festival traje do 26. jula.

Grlić: Vladaju mediokriteti i poluidioti

Hrvatski reditelj i dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“ na 26. Festivalu evropskog filma Palić Rajko Grlić otkrio je danas u razgovoru sa publikom da trenutno radi na savremenoj priči o Zagrebu i krupnom kapitalu, ali da još nije sasvim zadovoljan.

Upitan da oceni u kakvom društvu živimo, on je rekao da ovim prostorima vladaju „mediokriteti“ i „poluidioti“, pa tako i sam prostor postaje mediokritetski. On je rekao da je Hrvatska zemlja u kojoj se najmanje ulaže u kulturu u celoj EU i da je to ispod jedan odsto.

Grlić veruje da se 10 odsto stanovništva iselilo ne iz ekonomskih razloga, već zato što je to okruženje u kojem ne žele da rastu njihova deca. On je oenio da je u Hrvatskoj loše, a u Srbiji još gore i da ne vidi na koji način će se problem rešiti.

Govoreći o tome ko ga je uveo u svet filma, Grlić je istakao je da je to bio „šašavi stric“ koji mu je za Božić, kada je imao 14 godina, kupio kameru „osmicu“. Grlić je pubici rekao kako, snimajući „Karaulu“, „mislio da mu je to poslednji film, ali da i dalje stvara, jer se boji da će se rastopiti ako prestane“. Na pitanje šta ga čini srećnim, rekao je: „Prijatelji, dobro vino, kuvanje“.

(FoNet / Danas, Foto: Facebook – European Film Festival Palić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga