Otvoren antifašistički muzej u Šibeniku

Na svečanosti otvorenja uz domaćine se okupilo oko tisuću antifašista iz Dalmacije i cijele Hrvatske

05. nov 2016

U Šibeniku je u subotu otvoren Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, jedinstvena ovakva institucija u cijeloj Hrvatskoj.

– Išao sam u partizane sa 16,5 godina i jako sam ponosan i sretan što sam ovo doživio u svojoj 89. godini, iako moja četa 3. studenog 1944. godine nije ušla u Šibenik, već smo bili poslani pokupiti ostatke njemačkih i ustaških snaga na prilazima gradu – rekao nam je Vinko Guberina, jedan od još uvijek živih sudionika operacije oslobođenja kojem je pripala čast presjeći tortu na svečanosti otvaranja Muzeja pobjede.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije Zoran Restović podsjetio je kako je Ante Pavelić Rimskim ugovorima prodao Dalmaciju fašističkoj Italiji, a Vrhovni štab na čelu s vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom donio odluku da Dalmaciju treba osloboditi i cjelovitu vratiti matici zemlji. – Svaka sličnost s nečim danas nije namjerna, ali je surovo istinita – rekao je Restović.

– O toj veličanstvenoj pobjedi koja nadilazi sve povijesne istine usudili smo se napraviti spomen sobu, muzej pobjede, muzej oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu. Željeli smo postav koji može informirati mlade generacije, turiste, strance, namjerne i nenamjerne prolaznike, koji može ispričati dijelić herojstva naroda Dalmacije – rekao je Restović.

Na svečanosti otvorenja uz domaćine se okupilo oko tisuću antifašista iz Dalmacije i cijele Hrvatske. Na otvaranje je došao i među prvima posjetio Muzej i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić. Iz Zajednice udruga antifašističkih boraca već su isticali dobru suradnju s Gradom Šibenikom u realizaciji projekta antifašističkog muzeja.

– Cijeli projekt je i napravljen u suradnji udruge antifašista i Grada Šibenika. Dogovor je išao vrlo jednostavno i rezultat toga je novi sadržaj u staroj gradskoj jezgri. Ovdje se priča jedna neosporna priča, o borbi protiv fašizma od ’39. ili ’41. do ’45. – rekao nam je gradonačelnik Burić, najavivši i kako se uskoro očekuje i jedan ovakav muzejsko-izložbeni prostor o Domovinskom ratu.

(Hrvoslav Pavić, TRIS / Foto: Jozica Krnić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga