Otvoren 26. Modul memorije, Jasmili Žbanić nagrada za očuvanje kulture sećanja

Izložba "Ožiljci” tematizuje Sarajevo iz perioda opsade, ali iz specifičnog ugla

04. apr 2021

Izložbom fotografija “Ožiljci” Pola Loua (Paul Lowe) na platou ispred Historijskog muzeja BiH, 3. aprila otvoren je 26. Modul memorije, kulturološki program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji je tematski fokusiran ove godine na umetničku percepciju radikalnih iskustava nastalih kao posledica ratova, te na načine da se ona iskoriste za kreiranje kulture sećanja koja bi bila most ka stvaranju boljeg i plemenitijeg društva.

Program 26. Modula memorije, kao i svake godine, biće predstavljen kroz različite umetničke forme – od filma, preko teatra, fotografskih i drugih izložbi, do promocija knjiga. Organizatori su za nešto više od mesec dana najavili 16 programa iz osam zemalja, a zbog epidemiološke situacije povodom pandemije korona virusa, te u interesu sigurnosti publike, većina programa biće realizovana u onlajn formatu.

Dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sećanja ove godine je bosanksohercegovača rediteljka Jasmila Žbanić, kojoj je to priznanje dodeljeno za svekupan umetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumevanje ljudi. Umetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, kao jedne od najznačajnijih evropskih rediteljki, apsolutni je primer umetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde, istakli su organizatori Modula memorije.

Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica tog priznanja, koje su do sada dobili Milomir Kovačević Strašni, Ron Haviv i Pol Lou, čija je izložba “Ožiljci” odložena 2020. godine zbog pandemije, a sada je organizovana na plaotu ispred Historijskog muzeja BiH.

O izložbi su govorili fotograf Zijah Gafić, direktor MESS-a Nihad Kreševljaković i sam autor, a publika će imati priliku da je pogleda i na YouTube kanalu MESS-a.

Izložba „Ožiljci” tematizuje Sarajevo iz perioda opsade, ali iz specifičnog ugla. Pol Lou je još od početka 90-ih vezan za Sarajevo, a tokom opsade proveo je mesece hodajući po gradu i beležeći foto-aparatom uništenu i oštećenu arhitekturu.

“Jedna od tema koju sam sledio bila je uticaj agresije na arhitektonski materijal grada. Na to koliko je teško oružje uništilo zgrade, kako je geler ostavio svoje nasilne tragove na ulicama i zidovima, i kako su građani gradili improvizovane barikade da bi se zaštitili. Izložba ‘Ožiljci’ dokumentuje upravo teksture uništenja, koje su u to vreme predstavljale zastrašujuću ljepotu”, kazao je Lou na nedavnoj konferenciji za novinare.

Još jedan prošlogodišnji program – igrani film “Sympathy for the Devil” francuskog reditelja Gijoma Fontanaja (Guillaume de Fontenay) biće prikazan 2. maja na YouTube kanalu MESS-a.

Kao deo filmskog programa 26. Modula memorije, najavljen je i kultni film “Most” reditelja Hajrudina Krvavca, te film “Za one koji ne mogu da govore” Jasmile Žbanić (FTV, 15. april); kratki igrani filmovi “Kali” i “Jama” u režiji Albana Ukaja i razgovor sa rediteljem (22. april), kao i tri dokumentarna filma: “Autorefleksija” u režiji Nedima Alikadića, “Sarajevo – Femme Fatale” Joanne Zielinske i “San o kornjači” u režiji Martyne Miller.

Modul memorije premijerno će prikazati katalonski film “Kao da je još neko u šumi” u režiji Terese Turiere i Erola Ilera, dokumentarac o tzv. “nevidljivoj deci”, deci žena žrtava ratnog zločina – silovanja, a kojih u BiH, prema najstrašnijim procjnama ima i do 50.000. Posle emitovanja filma, publika će imati priliku da prati i razgovor sa autorima i akterima.

Publika će imati priliku i da pogleda u onlajn formatu i dve fotografske izložbe: “Izbeći rat” Roberte Biagiarelli i Luigija Ottanija, te izložbu “Pod opsadom” italijanskog fotografa Massima Sciacce, autora fotografije na plakatu 26. Modula memorije.

Izložba/instalacija “Roses are Red” autorke Amine Avdić biće otvorena 7. aprila u prostoru Crvenog krsta (bivši bioskop Sutjeska).

U okviru programa Modul memorije, biće objavljena i foto-monografija “Sena sećanja“ fotografa Rona Haviva i profesorke Lauren Walsh, a publika će imati priliku da pogleda i razgovor sa njima.

Za završnicu 26. Modula memorije 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, najavljeno je onlajn emitovanje predstave “Ay, Carmela” Sarajevskog ratnog tetara, čime organizatori žele da još jednom odaju počast i nedavno preminulom kolegi i prijatelju, glumcu Draganu Jovičiću.

Program 26. Modula memorije moguće je pratiti preko Fejsbuk i Instagram profila MESS-a, te na sajtu tog festivala, a nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vakcinoslavija
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga