Otvoren 22. Palićki festival

Palićki festival predstavlja u 22. izdanju više od 90 filmova u takmičarskim i ostalim programima, objedinjenih sloganom “Evropski san”

19. jul 2015

Festival evropskog filma Palić svečano je otvoren 18. jula uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” rediteljima Želimiru Žilniku iz Srbije i Roju Andersonu iz Švedske, te projekcijom filmova “Život posle” Magnusa von Horna i “45 godina” Endrua Heja, čime je počeo i Glavni takmičarski program.

Žilnik se prisetio na Letnjoj pozornici filmova koje je snimio u poslednjih pet godina – od kada je dobio nagradu “Underground Spirit” (“Stara škola kapitalizma”, “Jedna žena – jedan vek”, “Pirika na filmu” i “Destinacija Srbistan”, konstatujući da se u međuvremenu toliko brzo promenila situacija da su neke od tema, sudbina i ličnosti koje su pre samo pet godina bile na marginama, kao što su nezaposlenost, ekonomske krize, i migranti, postale sada teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija.

“U tom smislu, nisam se ja toliko promenio prema mejnstrimu, nego je mejnstrim krenuo ka andergraund filmu”, rekao je Žilnik, kome je nagradu “Aleksandar Lifka” uručila predsednica festivalskog Saveta Mira Banjac, ističući za njega da je miran i tih čovek, ali da njegovi filmovi “viču”: “On u svojim filmovima promišlja nad sudbinom malih velikih ljudi koji nas se tiču”.

“Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici. Kao tihi saputnik gotovo cele njegove i moje karijere izuzetno sam počastvovana da mogu da mu predam veliku i značajnu evropsku nagradu ‘Aleksandar Lifka’ koja se dodeljuje ovde, na sve značajnijem, sve većem i priznatijem FEF Palić”, rekla je Mira Banjac.

Andersonu je nagradu „Lifka“ uručio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, a švedski reditelj istakao je da mu je drago što Palićki festival podržava intelektualne, a ne “brutalne komercijalne filmove”.

Anderson je zaključio i da je potreba za festivalima poput Palića stoga danas sve veća.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai istakao je na otvaranju 22. Palića da su trajanje i konstantan razvoj jedna od najznačajnijih odlika tog festivala, a podvukao je i jednu njegovu crtu od pre gotovo dve decenije: “Tokom prve dekade Festival je, osim svetskih premijera koje su sa Palića direktno ulazile u bioskopsku distribuciju, bio prvenstveno usmeren ka domaćoj i regionalnoj kinematografiji i tako bio prva tačka susreta tada zaraćenih zemalja. Ovaj podatak se često zanemaruje, ali se radi zaista o hrabrom poduhvatu sa ciljem negovanja kulturnih različitosti susednih zemalja uprkos političkim nesuglasicama”, rekao je Maglai.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić istakao je da već od samog pojma “evropski festival” očekuje ozbiljniji i lepši program na Paliću, kao i da Festival u pravom smislu nosi umetničku poruku koju film u sebi i treba da ima.

Palićki festival predstavlja u 22. izdanju više od 90 filmova u takmičarskim i ostalim programima, objedinjenih sloganom “Evropski san”.

Uz Glavni takmičarski program, te program Paralele i sudari, 22. Palić prikazuje i selekcije Novi slovački film, Mladi duh Evrope, omaž posvećen dobitnicima nagrade „Underground Spirit“, Novi mađarski film i Ekološki dokumentarci. U predfestivalskom programu prikazan je u Subotici omaž program Žilniku i Andersonu, te selekcija “Klasici na trgu”.

Prateći festivalski program obuhvata izložbu posvećenu Pjeru Paolu Pazoliniju “PPP Nove ore dopo” umetnika Ilije Šoškića, koja će biti otvorena 19. jula u bioskopu Abazija na Paliću, kao i izložbe “65 godina Letnje pozornice” i izložbu fotografija iz istorije slovačke kinematografije.

Biće održan i okrugli sto “GMO – ekološki i ekonomski rulet”, kao i panel diskusija “Novi talas španskog filma”, te Radionica filmske kritike sa vrhunskim predavačima, koja će trajati četiri dana.

Prvi put će biti organizovan – od 19. do 23. jula na Velikoj terasi, Food Film Fest, jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija u Srbiji.

Palićki festival biće održan na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a Otvoreni univerzitet Subotica organizuje ga pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu P Vojvodine i Grada Subotice.

Prošle godine, na 21. Festivalu evropskog filma Palić, nagradu Zlatni toranj osvojio je “Levijatan” ruskog reditelja Andreja Zvjaginjceva, dok je nagrada za najbolji film u programu “Paralele i sudari” ravnopravno dodeljena ukrajinskom filmu “Pleme” Miroslava Slabošpitskog i estonskom “Free Range – Balada o prihvatanju sveta” Vejka Ounpua.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga