Otkriven novi špijunski virus

Ruski stručnjaci otkrili su novi, veoma kompleksni, računarski virus koji su nazvali „Flejm“. On podseća na ozloglašeni „Staksnet“ koji je svojevremeno napao iranska nuklearna postrojenja, ali je moćniji od njega

30. maja 2012

„Flejm“ (Flame) je prvi računarski virus koji je u stanju da koristi bežičnu tehnologiju „Blutut“ (Bluetooth) da bi slao naredbe ili podatke, saopštili su predstavnici firme za zaštitu od virusa „Kasperski“. Oni prenose da su inficirani pre svega računari u Iranu, Izraelu, na palestinskim područjima i u Siriji, ali da su pogođeni i neki sistemi u Sudanu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Libanu. Prema saznanjima firme „Kasperski“, ovaj virus može da pravi protokole elektronske pošte, dokumenata i komunikacije uživo, da fotografiše sadržaj ekrana i da uključi mikrofon računara, pa i snima razgovore.

Stručnjak nemačkog javnog servisa ARD za računarsku tehnologiju Jerg Šib prenosi: „Radi se o virusu koji se razlikuje od uobičajenih; njegov cilj nije sakupljanje podataka, na primer, čitanje podataka o kreditnim karticama da bi bila naneta šteta normalnim korisnicima. Ovaj virus sakuplja gotovo špijunske podatke. Tu se ciljano špijunira, u ovom slučaju su na meti špijunaže računari na Bliskom istoku.“

„Flejm“ na delu već godinama

Inače firma „Kasperski je je dobila zadatak da posmatra i proučava ovaj virus te da istraži sve što može – i to od Ujedinjenih nacija. U slučaju virusa „Staksnet“ (Stuxnet), sumnjalo se da je u pitanju velika igra u kojoj učestvuju Izrael, Sjedinjene Američke Države ili obe te zemlje zajedno, jer je napadnuta iranska industrija. Jerg Šib kaže da su autori najnovije ujdurme pripadnici nekog veoma jakog tima koji radi za krupne zverke.

„Ne može se reći ko je iza toga, to nismo mogli da ustanovimo ni u drugim slučajevima ranije kada se radilo o špijunaži, ali jedno je jasno: to nisu pojedini studenti ili hakeri, već neko mnogo moćniji, iza svega stoji možda neka vlada, jer virus je tako zahtevno programiran da to ne može biti delo pojedinca, već tima. U projekat je sigurno uloženo mnogo novca. Ali, ko je iza svega, pitanje je na koje još nema odgovora“, ocenjuje Šib.

Virus „Flejm“ je očigledno bio na delu već godinama – neotkriven. Za sada je Iran saopštio da je proizveo program koji može da identifikuje i odstrani „Flejm“.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga