Otkazivanje posete Krivokapiću šteti odnosima

Politički analitičari ocenili da je odluka Srbije da otkaže posetu predsednika crnogorske skupštine Ranka Krivokapića pogrešna

10. maja 2010

Politički analitičari ocenili su danas da je odluka Srbije da otkaže posetu predsednika crnogorske skupštine Ranka Krivokapića „pogrešna“ i naveli da će takav potez Beograda štetiti ne samo bilateralnim, nego i odnosima u regionu.
Politički analitičar Vladimir Goati je podgoričkim Vijestima kazao da je otkazivanje Krivokapićeve posete posledica „pogrešnog viđenja“ odnosa sa Crnom Gorom i da takav „pogrešna“ odluka Srbije ne doprinosi regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.
Predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić trebalo je da na poziv predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović poseti Srbiju 18. i 19. maja, ali je ona odložena na zahtev predsednice srpskog parlamenta.
Đukić-Dejanović je objasnila da je poseta „odložena iz tehničkih razloga“ i odbacila ocene da se time šalje „loša diplomatska poruka Crnoj Gori“.
Goati smatra da Đukić-Dejanović „nema moć da donese“ takvu odluku, već da je to stav „ključnih ljudi“ u Srbiji.
„Slične stvari dešavaju se previše puta da bi to sve bilo slučajno. Otkazivanje posete je posledica pogrešnog viđenja odnosa sa Crnom Gorom i ne doprinosi regionalnoj saradnji i evropskim integracijama. Sa stanovišta interesa Srbije to je pucanj u vlastitu nogu“, ocenio je Goati.
Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je mišljenja da je otkazivanjem posete Beograd „napravio opasan presedan koji će imati dugoročno loše posledice po odnose dve države“.
„Srbija je napravila potez koji šteti ne samo bilateralnim, nego i odnosima u regionu“, rekao je Janjić za Portalanalitika i ukazao da se u evropskoj parlamentarnoj praksi parlamenti i njihovi predstavnici „koriste da ublaže političke netrpeljivosti“ između država i vlada.
„Đukić-Dejanović je izašla iz okvira evropske, demokratske, parlamentarne prakse“, zaključio je Janjić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga