Otkazan sporni festival u Kanjiži

Trebalo da učestvuju neki neonacistički bendovi, a "specijalni gost" trebalo je da bude advokat Šandora Kepira

28. maja 2012

Otkazan je Festival EMI, koji je u julu trebalo da bude održan u Kanjiži i na kojem je trebalo da nastupe i neki neonacistički bendovi, kao i advokat pokojnog Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima tokom novosadske racije, 1942. godine.

To je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine potvrdio Sabolč Kavai iz nevladine organizacije „Rakoci“, ali nije želeo da navede razloge za otkazivanje festivala.

„Ove godine neće biti održan festival“, rekao je kratko Kavai.

Mediji su prošle sedmice najavili da će u Kanjiži u julu biti održan „EMI festival“ na kojem je najavljeno učešće i nekih neonacističkih bendova, a „specijalni gost“ je trebalo da bude advokat pokojnog Šandora Kepira, koji je optužen za učešće u zločinima u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine.

U sklopu festivala trebalo je da se održi i predavanje o Miklošu Hortiju, regentu koji je za vreme Drugog svetskog rata vladao kvislinškom Mađarskom, koga u najavi nazivaju „vitezom“.

Bilo je najavljeno i predavanje članova ekstremne desničarske stranke Jobik iz Mađarske o restituciji, a u pozivu na festival za Vojvodinu se koristi izraz „Južna regija“, što je asocijacija na „veliku Mađarsku“.

Festival „EMI Tabor“ samo je deo tradicionalnog marša protiv Trijanonskog sporazuma, koji u Budimpešti organizuje ekstremistički Pokret „64 županije“ svakog 4. jula.

Trijanonskim sporazumom nakon poraza u Prvom svetskom ratu, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije. Festival će se održati od 6. do 8. jula.

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) pozdravio je večeras u saopštenju za javnost otkazivanje festivala.

“To je jedina razumna odluka koja je mogla da bude doneta, kako se ne bi narušili tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u Vojvodini“, poručio je SPO i dodao da je zadovoljan činjenicom da je koncert otkazan pod pritiskom javnosti.

(RTV, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga