Otkazan sastanak ZKP i predstavnika Grada Novog Sada

Otkazan je za danas najavljeni sastanak predstavnika Inicijative “Za kulturne politike – politika kulture” (ZKP) i predstavnika gradske vlasti Novog Sada zaduženih za kulturu zbog nesporazuma oko prisustva medija na sastanku. Dok su predstavnici Inicijative smatrali da je prisustvo medija neophodno, jer predstavljaju važan stub kulturne politike i javnosti rada organa lokalne samouprave, dotle je gradski ministar za kulturu Andrej Bursać insistirao da sastanak bude zatvorenog tipa

18. juna 2010

Otkazan je za danas najavljeni sastanak predstavnika Inicijative “Za kulturne politike – politika kulture” (ZKP) i predstavnika gradske vlasti Novog Sada zaduženih za kulturu zbog nesporazuma oko prisustva medija na sastanku. Dok su predstavnici Inicijative smatrali da je prisustvo medija neophodno, jer predstavljaju važan stub kulturne politike i javnosti rada organa lokalne samouprave, dotle je gradski ministar za kulturu Andrej Bursać insistirao da sastanak bude zatvorenog tipa. Procenjeno je, na kraju, da se nisu stvorili uslovi da ovaj sastanak bude održan.
ZKP je osnovan u julu 2009. godine kao inicijativa umetnika, kulturnih radnika, umetničkih, kulturnih i drugih udruženja Novog Sada čiji je cilj stvaranje jasne kulturne politike grada kroz izradu strategije kulturne politike grada i sa zahtevom da se ostvari transparentnost i javnost u poslovanju i raspodeli gradskih budžetskih sredstava namenjenih kulturi. Takođe, ZKP insistira na tome da predstavnici udruženja građana budu uključeni u procese donošenja odluka i kreiranja kulturne politike.
Po rečima predstavnika ZKP, niti jedan od ovih zahteva do danas nije ispunjen, a kao primer za to navode rezultate ovogodišnjeg Konkursa za podršku projektima iz oblasti kulture i umetnosti Gradske uprave za kulturu. Oni smatraju da se prilikom dodele sredstava desio “čitav niz nepravilnosti, neprincipijelnosti i povreda principa demokratske procedure, a po jednoj osnovi čak i pravna neregularnost”.
Oni takođe smatraju da je nelogično da najkrupniji korisnici budžetskih sredstava budu oni koji se hvale da su najkomercijalniji, a upozoravaju i na to da se “gutači” lavovskog dela gradskog novca – Exit i Cinema City – praktično uopšte ne bave umetničkom produkcijom visokih vrednosti, što je bio osnovni kriterijum po kojem je Gradska uprava za kulturu trebala da daje finansijsku podršku.
Inicijativa ZKP je, posle otkazanog sastanka sa predstavnicima Grada, zakazala konferenciju za novinare sledeće sedmice, u četvrtak u 11 časova u Medija centru Vojvodine, na koji će biti pozvan i gradski ministar za kulturu Andrej Bursać. Oni smatraju da je neophodno otvoriti što širu argumentovanu raspravu o kulturnoj politici grada, o dostignućima umetničke prakse i o efektima uloženih budžetskih sredstava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga