Otkazan NOMUS 2020

Festival Novosadske muzičke svečanosti održaće se kad se za to stvore uslovi

03. apr 2020

Zbog epidemije virusa korona otkazan je najznačajniji međunarodni festival umetničke muzike u našoj zemlji, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, koji je trebalo da se realizuje od 21. do 28. aprila, saopštili su danas organizatori.

„Informacija o njegovom otkazivanju sasvim je očekivana i svi mi smo je predosećali i znali. Možda nismo mogli ili želeli odmah i da je prihvatimo, jer smo se nadali da će se do početka Nomusa sve okončati i da ćemo onda, tokom planiranih osam festivalskih dana, muzikom slaviti pobedu. Nažalost, još nije vreme za takvu vrstu praznovanja i moraćemo malo da se strpimo“, navodi se u saopštenju Muzičke omladine Novog Sada.

Zvaničnom saopštenju da će Nomus ovog aprila izostati pridodajemo zato i informaciju da će Muzička omladina Novog Sada nastojati da sve ono što je posvećeno pripremala i na čemu je vredno radila gotovo godinu dana u što većoj meri i pruži svojoj publici, ali onda kada se za to stvore uslovi.

„Jedna ideja je da se Nomus ove godine desi krajem oktobra, a druga da se planirani koncerti s festivala realizuju tokom čitave godine. Koja će se od naših zamisli i ostvariti, najmanje zavisi od nas. No, mi ćemo biti spremni da brzo reagujemo, na obe“, najavljuju organizatori.

Podsećaju da je u za ovogodišnji festival bilo planirano izvođenje trinaest koncerata, mahom umetničke muzike, osim dva koja stilski i modernim načinom interpertacije proširuju uobičajene programske okvire festivala. Takođe, planiran je i dolazak vrhunskih solista i orkestara iz naše zemlje, kao i iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije, Belgije, Rusije, Jermenije i Litvanije. A organizatori se nadaju veći deo tih sadržaja i ostvariti kada ponovo ožive koncertni prostori, kao i da će većina slavnih umetnika – solista i ansambala – doputovati u Novi Sad na Nomus kada se otvore granice.

U saopštenju se dodaje i da je ovogodišnje, inače jubilarno četrdeseto izdanje Novosadskih muzičkih svečanosti posvećeno jednom od najvećih kompozitora svih vremena – Ludvigu van Betovenu.

„Sasvim je prirodno da se dva i po veka od Betovenovog rođenja obeleži i na najuglednijem festivalu umetničke muzike u našoj zemlji i to, naravno, planiranim velikim brojem izvođenja raznovrsnih dela ovog velikana u ovogodišnjem programu“, ocenjuje se u saopštenju. A kao još jedan moto festivala, kako se dodaje, pojavljuju se i heroine, u vidu učešća nešto većeg broja uspešnih i uglednih ženskih ansambala, žena kao solistkinja i ravnopravnih članica mešovitih ansambala i kompozitorki na Nomusu 2020. Time su želeli da skrenu pažnju na kreativnost brojnih heroina, koja je tokom istorije dugo bila neopravdano zanemarivana.

Organizatori pozivaju svoju publiku da umesto slušanja izvođenja Betovenovih dela uživo, koje sada nije moguće, dela ovog velikana, kao i svih ostalih, slušaju svojim domovima, ukazujući da je i sam Betoven upravo ideje solidarnosti, zajedništva i jedinstva uneo u svoju Odu radosti.

„Treba da budemo strpljivi. Jer, i ovo će proći. Do tada muzicirajte kod kuće i pratite nas na našim Fejsbuk stranicama, gde objavljujemo poruke koje nam stižu od umetnika širom sveta, kao i snimke koncerata u produkciji Muzičke omladine Novog Sada, predloge za slušanje… I uskoro se vidimo na našim redovnim koncertima i na Nomusu“, poručuje se u saopštenju.

Organizatori su obavestili i posetioce koji su kupili ulaznice za koncerte u martu, kao i za nomusovske programe u aprilu, da im se jave na e-mailove: mons@eunet.rsilimiado@sbb.rs, kako bi se dogovorili oko refundacije.

Branislava Opranović (Autonomija)

Foto: foto Artur Hoffman

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga