Otkazan jesenji sajam knjiga u Subotici

Organizator optužio gradonačelnika, Maglai optužbe odbacio

03. okt 2014

Organizator subotičkog sajma knjiga Ex libiris saopštio je da se jesenji sajam, koji je trebalo juče da počne, neće održati.

U saopštenju se tvrdi da je do toga došlo jer su gradonačelnik Subotice Jene Maglai i nadležni iz Službe za građevinarstvo naložili organizatoru da uplati komunalnu taksu od 377 hiljada dinara.

Kako se ocenjuje, takav zahtev je ravan zabrani sajma.

„Pri tome, takva odluka je u suprotnosti sa Odlukom o komunalnim taksama kao i sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave“, navodi se u saopštenju organizatora.

Komentarišući ovu kritiku, gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je lokalnim novinarima da je svaka manifestacija komercijalnog sadržaja, koja se održava na javnom prostoru, podložna plaćanju komunalne takse.

Maglai je demantovao da su u slučaju jesenjeg sajma prekršeni propisi i dodao da se plaćanja taksi oslobađaju samo manifestacije u čijoj organizaciji učestvuje grad, odnosno one koje su šireg značaja za građane.

Gradonačelnik Subotice je objasnio da grad ima diskreciono pravo da napravi izuzetke, ali da je ono ranije bilo zloupotrebljavano.

Sajam knjiga Ex libris je tradicionalni susret izdavača. Prošle godine na ovom događaju je učestvovalo preko 20 izdavača i knjižara iz Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga