- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Otkazan i koncert neonacističkog benda

Koncert neonacističkog benda „Nacionalni front“ iz Mađarske, koji je trebalo da se održi u subotu u Staroj Moravici, ipak neće biti održan.

Vlasnik lokala u kojem je trebalo da bude održan koncert rekao je da je otkazao koncert, čim je čuo da je reč o bendu koji propagira neonacizam.

“Drugovi su mi kazali da je reč o nacionalističkoj grupi i ja sam to odmah otkazao”, rekao je novinarima vlasnik lokala Tivadar Borbelj

Dodao je da ga je „Nacionalni front“kontaktirao preko interneta i naeveo da on nije znao o kakvoj je grupi reč.

Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) upozorila je juče da je “Nacionalni front” (Nemzeti Front) grupa koja postoji više od 20 godina, koja izvodi otvoreno nacističke pesme, a članovi su dugogodišnji aktivisti neonacističkih i šovinističkih grupa.

AFANS je naveo da su pojedini članovi benda 1999. godine bili osuđeni na šest, osam i 12 meseci zatvora zbog raspirivanja verske, rasne i nacionalne mržnje, nakon čega im je bilo zabranjeno da sviraju a svi CD-ovi su im bili zaplenjeni.

„Jedni su od najglasnijih zagovornika anti-romskih pogroma. Na njihovim koncertima vijore se nacističke zastave i slave se Hitler i nacizam. Svake godine u Mohaču održavaju tradicionalni rasistički koncert ‘Beli Božić’”, saopštila je Antifašistička akcija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!