Otac uhapšene Jovane: Ćerku su mi držali ceo dan u marici

Uhapšena je zbog navodnog nepoštovanja karantina i to deset dana po povratku iz Crne Gore, kada još nije ni bilo uvedeno vanredno stanje

30. mar 2020

Otac Jovane Popović, Kikinđanke koja je uhapšena jer je navodno prekršila mere o samoizolaciji, ističe da niko od njih nema veze sa politikom, ali da je ipak prevelika koincidencija što mu je ćerka, inače autorka pesme “Bagra”, uhapšena pod vrlo neobičnim okolnostima, bez ikakvog pisanog traga.

“U petak sam je napokon posetio u Zabeli. Tri dana praktično nije znala šta se događa, sem da je uhapšena zbog navodnog nepoštovanja karantina i to deset dana po povratku iz Crne Gore, kada još nije ni bilo uvedeno vanredno stanje. Ona je jaka devojka i drži se dobro, ali nam svima ovo baš teško pada”, kaže otac, napominjući da je Jovana na dan hapšenja držana u marici od 10 ujutro, pa sve do večeri, kada su je dovezli u Zabelu.

“Nisu nam dozvoljavali da je vidimo niti da joj donesemo stvari. Jedan od policajaca koji je došao po njen pasoš nakon što je uhapšena rekao nam je da se ne brinemo i da će sigurno u toku dana biti puštena kući. Oko 20 časova nas je pozvao advokat koji joj je dodeljen po službenoj dužnosti da nas obavesti da je na putu za Zabelu”, kaže zabrinuti otac.

On je potvrdio informaciju da je Jovana uhapšena u kući svog dečka, gde inače često boravi i neretko prespava i da nikom od njih nije padalo na pamet da devojka ovim čini bilo kakvo krivino delo. Podsećanja radi, fudbaler Luka Jović koji je prekršio obavezni karantin dolaskom iz Španije i šetao se po Beogradu, dobio je samo “packu” od predsednika države lično, koji ga je opomenuo “da će sledeći put biti uhapšen”.

Popovićeva nije imala tu priliku. Za razliku od Jovića, koji je potpisao dokumet o obaveznom karantinu, te ga kasnije prekršio, Jovani je uručeno samo rešenje o hapšenju. Tužilac je kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kome piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nema ime ni potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju. Ovaj “dokaz” ne sadrži ni datum kada je sačinjen, kao ni pečat.

“Do tog 24. marta kada su došli da je traže na adresi, niko iz policije niti sanitarne inspekcije nije nas nazvao, kao ni ostale članove duvačkog orkestra sa kojim je gostovala u Crnoj Gori. Tražio sam je i u evidenciji Instituta za javno zdravlje i u Sanitarnoj inspekciji i nigde nema njenog imena. Praktično, jedini dokumet koji postoji o njoj je taj blanko papir u čijem uzglavlju se nalazi datum njenog hapšenja, bez ikakvog pečata, potpisa …” , priča otac, napominjući da je porodica odmah angažovala drugog advokata koji je uložio žalbu na određivanje pritvora.

Da zakoni moraju biti precizni i za vreme vanrednog stanja potvrdio je i advokat Božo Prelević, ističući da “po zakonu i shodno njemu, vi ste morali na neki način potpisati da ste razumeli da ste upoznati i obavešteni o vašoj obavezi. Inače, to sad tvrditi, rekli smo joj, nisu mi rekli, to je potpuno jedna fraza koju zakon u suštini ne poznaje”.

Iako je žalba na pritor uložena već sutradan, Goran Popović kaže da prema njihovim saznanjima ona još nije razmotrena, mada zakonski rok ističe za dva dana.

“Jovana je umetnica, na poslednjoj je godini Akademije umetnosti i ceo svoj život se bavi muzikom. Predstavljala je svoj grad i ovu zemlju širom Evrope i nikada nije ni dinara uzela niti tražila zbog toga. Iz istih motiva je otišla i u Crnu Goru i to je ono što me najviše boli”, kaže Popović.

Jovana Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja, 14. marta došla u Srbiju iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kikinde.

Na granici joj nije uručeno rešenje o obaveznoj izolaciji, već joj je policajac usmeno rekao da, ukoliko je boravila u zemlji u kojoj je aktivna epidemija virusa, smanji kontakte u narednih 14 dana.

U Crnoj Gori tada nije bio utvrđen niti jedan slučaj ove bolesti, a Popovićeva je, u skladu sa onim što joj je rečeno, kako je izjavila na saslušanju u tužilaštvu, smanjila kontakte.

(Nova.rs)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga