Osvojen i napušteni bioskop u Kuli

Odnos vlasti prema kulturi je bahat, ignorantski i ciničan

01. dec 2014

Mlada rediteljka Mina Đukić premijerno je sinoć prikazala svoj prvi igrani film “Neposlušni” u rodnom gradu Kuli, i to u napuštenom i oronulom bioskopu “Sloboda”, koji se ne koristi godinama, ali je ovom prilikom zauzet i osposobljen za projekciju.

Đukićeva je za agenciju Beta rekla da je projekcija u Kuli organizovana u ovom napuštenom prostoru, kao deo „iste misli” koja je pokrenula nju i veliki broj mladih u Beogradu da “skvotuju” bioskop „Zvezda”.

„U Kuli je ova utopija bila moguća legalnije nego u Beogradu, jer smo imali podršku i jer je manje problematična politička i pravna igra, ali je deo istog nastojanja da se pokrene svest o kulturi”, kazala je Đukićeva.

Kako je objasnila, projekcijom je želela da svojim sugrađanima „pruži iskustvo ponovnog doživljaja bioskopa u njihovom gradu”, te da oni nakon toga sami odluče da li žele da nastave da se bore za kulturni život Kule.

Đukićeva je deo ekipe koja je tokom oktobra zauzela bioskop „Zvezdu” u Beogradu, očistila i sredila njegovu unutrašnjost i poslednjih desetak dana započela projekcije filmova i druge programe.

Najavila je da će u tom bioskopu uskoro biti organizovani i koncerti, kao i tribine o važnim temama za mlade i za građane koji žele da se pokrenu „i počnu da misle o svojoj okolini”.

Đukićeva je dodala da nije problem u tome da li filmovi i bioskopi imaju publiku, jer prema njenom mišljenju ona postoji, već u odnosu nadležnih, ali i samih građana prema kulturi u Srbiji uopšte, ocenivši taj odnos kao „bahat, ignorantski i ciničan”.

Premijera filma”Neposlušni” u Kuli odžana je u dva termina, a sve karte za projekciju u napuštenom bioskopu bile su rasprodate danima unapred. Gostovali su i glumci, kao i deo tehničke ekipe filma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga