Osude propagandističkog napada na nedeljnik NIN

"Pritisci na slobodu medija u Srbiji sve snažniji i brutalniji"

05. dec 2019

Nova stranka ocenila je danas, povodom lepljenja lažnih naslovnih strana nedeljnika NIN, da je taj slučaj još jednom pokazao da su pritisci na slobodu medija u Srbiji sve snažniji i brutalniji.

„I dok sa jedne strane predsednik Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da se samoproglasi faktorom mira i stabilnosti u regionu, sa druge u prvom redu Narodne skupštine i dalje sedi osuđeni ratni zločinac, od kojeg se i učio politici, dok se za obračun sa slobodnim medijima, koji odbijaju da budu propagandno oruđe u njihovim rukama, sada koriste i fotografije ubica premijera Zorana Đinđića na plakatima i flajerima“, navela je Nova stranka.

Ta stranka je ocenila da umesto da se nadležno tužilaštvo po hitnom postupku posveti istraživanju afere Krušik, čovek koji je razotkrio mafijašku spregu sedi u kućnom pritvoru a vlasti se „razračunava sa novinarima lepljenjem lažnih naslovnih strana po ulicama“.

„Nova stranka stoga ne može a da ne pita da li je ovo tek njihov manir plagiranja na delu, pa su svoju stručnost, osim na diplomama i doktoratima, odlučili da pokažu i na naslovnicama nedeljnika, ili je u pitanju nastavak relativizacije zločina i organizovanog kriminala koji je služio režimu 90-tih godina“, dodaje se.

Iz Nove su najavili da će o svemu tome izvestiti predstavnike Evropskog parlamenta na sastanku krajem iduće nedelje i da će ih iznova upozoriti da se sloboda medija, sloboda izražavanja i vladavina prava sve snažnije gaze u Srbiji.

„Pružamo doslednu podršku kako nedeljniku NIN, tako i retkim predstavnicima slobodnog novinarstva u Srbiji, poput dnevnog lista Danas, televizije N1 i nekolicine drugih koji se trude ne samo da opstanu na zatrovanom medijskom nebu Srbije, da iznad svega očuvaju čast svoje profesije i nastave da izveštavaju građane o svemu što ih, umesto ka Evropskoj uniji i evropskom standardu života, vuče nazad, u najmračniju deceniju novije srpske istorije“, dodaje se u saopštenju.

DS: Najužasniji gest u kampanji protiv jednog medija

I Demokratska stranka (DS) najoštrije je danas osudila lepljenje potpuno izmišljenih, monstruoznih naslovnica nedeljnika NIN.

„To je možda i najužasniji gest u istoriji bilo koje vlasti, u kampanji protiv jednog medija. Bez obzira ko stoji iza ove akcije“, navode iz DS.

Kako ističu, naročito je gnusno što se u kontekst jedne od najprestižnijih književnih nagrada u Srbiji i uz fotografiju glavnog i odgovornog urednika NIN- a, stavlja ubica premijera Zorana Đinđića.

„Nije suvišno podsećati sve koji pokušavaju da relativizuju situaciju u Srbiji po pitanju medijskih sloboda, da je stanje ne iz dana u dana, već iz sata u sat sve gore“, navode demokrate.

O tome koliko je, kako dodaju, i ovaj jezivi noćni propagandistički čin opasan i koliko predstavlja crtanje mete na čelu Milanu Ćulibrku, svim novinarima NIN-a i svima koji se u Srbiji drznu da podignu glas protiv aktuelnog režima, suvišno je milioniti put govoriti.

Po njima jasno je da je sinoćno oblepljivanje Novog Sada odgovor ne na naslovnicu prethodnog broja NIN – a, već pokušaj ućutkivanja o aferi ‘Krušik’, o kojoj se u ovom nedeljniku permanentno raskrinkava jedna od najvećih korupcionaških afera.

DS insistira da se sa praksom lepljenja selotejpa na usta neistomišljenicima i crtanja meta na njihovim čelima, od strane režimske medijske mašinerije, istog momenta prestane.

Međunarodne organizacije pozivaju da hitno upotrebe svoj uticaj i spreče dalje gušenje slobode govora u Srbiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga