Osude pretnji poslanika Dveri Srđana Noga

"Državni organi, političke, akademske i društvene elite i mediji predugo su neaktivni u suzbijanju govora mržnje"

18. okt 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas pretnje smrću koje je na račun predsednika Srbije i predsednice Vlade Srbije izneo poslanik Dveri Srđan Nogo.

„Od predstavnika Dveri su se i ranije mogle čuti brojne političke nekorektnosti, ali pozivi na smaknuća su apsolutno nedopustivi. Rečnik Dveri nas ne čudi, navikli smo na njega. Čudi nas izostanak reakcije države“, piše u saopštenju LSV koje je potpisao portparol Aleksandar Marton.

LSV je ocenila da je „jezik mržnje“ već dugo prisutan na političkoj sceni Srbije, pa ta stranka insistira da državni organi počnu sa „oštrim sankcionisanjem pojedinaca i organizacija koji na ovaj način podrivaju osnovne temelje Srbije“.

Poslanik Dveri Srđan Nogo u jednoj emisiji na kanalu Jutjub (You tube) kazao je da predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić „treba da budu obešeni na Terazijama“ ako je istina da je predsednica Vlade „već potpisala Dablinski sporazum sa EU“ po kome kako je rekao, „Brisel Srbiji može isporučiti 1,2 miliona migranata“.

Pretnje poslanika Dveri osudili LDP i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović osudio je danas pretnje vešanjem koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio premijerki i predsedniku Srbije, Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću navodeći da je reč o „neprihvatljivom ponašanju“.

Jovanović je ocenio da takve izjave ne treba da čude jer kako je rekao, „dolaze od onih koji su protiv bilo kakvog dogovora sa kosovskim Albancima koji nam je potreban, od onih ljudi koji su pravili vojne kampove za decu na Zlatiboru, gurajući im oružje u ruke zajedno sa ruskim plaćenicima“.

„Vrhunac sramote je to što je narod, koji je u jednom istorijskom trenutku ceo bio u izbeglištvu, doživeo danas da neko preti vešanjem zbog pružene ruke nekim drugim izbeglicama, migrantima. Ako treba zbog nečega ceniti Vladu Ane Brnabić, to je ljudskost koja je pokazana u odnosu prema migrantima“, rekao je Jovanović a preneo LDP.

Pretnje poslanika Dveri osudila je i Inicijativa mladih za ljudska prava navodeći da one predstavljaju „apsolutni vrhunac sve prisutnijeg govora mržnje u domaćem javnom prostoru“.

„Ovakva izjava je nažalost moguća u društvu u kome se kontinuirano ignoriše govor mržnje i raspirivanje mržnje po rodnoj, nacionalnoj, seksualnoj, verskoj, političkoj i drugim osnovama. Državni organi, političke, akademske i društvene elite i mediji predugo su nemi i neaktivni u suzbijanju govora mržnje, i posledica toga jeste da je on svakodnevna pojava u našoj javnosti„, piše u saopštenju.

Pretnje poslanika Dveri osudili su i Demokratska stranka i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga