Osude isticanja nacističkog obeležja

Kancelarija za inkluziju Roma Izvršnog veća Vojvodine najoštrije je danas osudila isticanje crne zastave sa kuka…

10. apr 2008

Nacizam protiv bilo kakve različitostiKancelarija za inkluziju Roma Izvršnog veća Vojvodine najoštrije je danas osudila isticanje crne zastave sa kukastim krstom i parolom rasne i nacionalne netrpeljivosti uperene protiv pripadnika romske nacionalne zajednice. „Neprihvatljivo je da se ovakav incident dogodi u multinacionalnoj, multikonfesionalnoj i evropskoj Vojvodini, Novom Sadu, a naročito na akademskoj instituciji kao što je Univerzitet u Novom Sadu koji je uvek bio otvoren prema pripadnicima svih nacionalnih zajednica, a posebno prema Romima“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da se na Univerzitetu u Novom Sadu nalazi najveći broj studenata romske nacionalnosti u čitavoj Evropi, što jasno pokazuje opredeljenje države da se integracijom što većeg broja Roma u obrazovne institucije smanji siromaštvo pripadnika te zajednice. „Kancelarija za inkluziju Roma s pravom veruje da je ovo delo zlonamernih pojedinaca i očekuje da nadležni državni organi što pre privedu pravdi počinioce ovog skandaloznog dela“, navodi se u saopštenju.
Nepoznati pocinioci istakli su 8. aprila, na Svetski dan Roma, crnu fašističku zastavu sa kukastim krstom i porukom „Smrt Romima“ na zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Taj čin juče su osudili vojvođanski ombudsman Petar Teofilović, Liberalno demokratska stranka i rektorka Univerziteta Radmila Marinković Nedučin.
Ona je izjavila da nije isključeno da je zgrada Rektorata namerno odabrana, jer novosadski univerzitet svojim programima podržava brojne aktivnosti u koje je uključena romska nacionalna zajednica.
Na Univerzitetu trenutno studira oko 120 romskih studenata.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga