Osuda zahteva za skidanje zastava Vojvodine

VP: ”Svima onima kojima je do skidanja i uništavanja tuđih zastava, poručujemo da prvenstveno vode računa o svojim simbolima”

05. sep 2013

Vojvođanska partija (VP) najoštrije je danas osudila zahteve za skidanje zastava Vojvodine sa državnih institucija Vojvodine i Srbije.

“Ne dozvoljavamo da nekakvi ‘kvazipatriotski’ pokreti Srbije, koji ne priznaju Vojvodinu, uznemiravaju vojvođansku javnost, te ponovo pozivaju na nemire i podele svojim nebuloznim zahtevima”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su ovakvi zahtevi “još jedan napad na vojvođanski identitet”, i podseća da je zastava Vojvodine definisana Ustavom Srbije i Statutom Vojvodine, te je kao takva “simbol svih Vojvođanki i Vojvođana”.

“Građani Vojvodine su svoju zastavu izglasali u Skupštini Vojvodine 2004. godine, prihvatili je, vole je i čuvaju, a svima onima kojima je do skidanja i uništavanja tuđih zastava, poručujemo da prvenstveno vode računa o svojim simbolima i čuvaju njima dragu zastavu”, dodaje se u saopštenju.

VP u saopštenju postavlja pitanje i da li su protagonisti ovih zahteva možda inspirisani dešavanjima u Hrvatskoj, gde su u nedavnim nemirima uništavane ćirilične zvanične table na državnim institucijama te zemlje.

Zahtev za uklanjanje zastava Vojvodine sa institucija države nedavno je uputila politička partija “Dveri”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga