Osuda ukidanja sredstava za nezavisnu kulturu u FBIH

Udruženja su navela u dopisu Vladi i Ministarstvu kulture i sporta da su vrlo neprijatno iznenađena njenom odlukom da u rebalansu budžeta za 2020. godinu izbriše transfer udruženjima građana u oblasti kulture

26. apr 2020

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je rebalansom budžeta za 2020. godinu predvidela ukidanje sredstava za udruženja i organizacije u kulturi, koje koja traže upravo suprotno – hitne mere pomoći.

Udruženje rediteljki i reditelja u Bosni i Hercegovini, Udruženje filmskih radnika u BiH, Asocijacija snimatelja u BiH i Sarajevo film festival (SFF) naveli su u dopisu Vladi i Ministarstvu kulture i sporta Federacije BiH da su vrlo neprijatno iznenađeni njenom odlukom da u rebalansu budžeta za 2020. godinu izbriše transfer udruženjima građana u oblasti kulture. Ta odluka, kako su naveli 21. aprila u saopštenju, pokazuje da u vanrednoj situaciji ugroženosti Vlada FBiH smatra da je kultura ta koja je nevažna i čija će sredstva, koja su inače minorna u kontekstu celog budžeta – koji je ove godine čak 11% veći od prošlogodišnjeg – prva biti oteta umetnicima i preusmerena u druge svrhe. “Još gora je spoznaja da se radi upravo o udruženjima građana, u kojima često prihode ostvaruju nezavisni umetnici i kulturni delatnici, koji su se u doba pandemije našli u situaciji egzistencijalne ugroženosti”, upozorili su potpisnici pisma, koji su se već obraćali Vladi FBiH i skretali pažnju na probleme s kojima se susreću filmska i druge umetničke produkcije, a posebno na tešku situaciju nezavisnih umetnika koji nisu u radnom odnosu i koji su se zbog zabrane rada našli u teškoj finansijskoj situaciji.

“Zabrana rada, za koju još ne znamo koliko će potrajati, duboko ugrožava i sva pozorišta u FBiH, koja ne igraju, ne rade nove predstave, a veliko je pitanje koliko će vremena trebati da se publika vrati u pozorišta i nakon završetka zdravstvene krize. Već smo u tom dopisu istaknuli koliko je važno da se ove godine raspišu svi redovni konkursi za kulturu na nivou FBiH i koliko će ključni oni biti za nastavak rada, produkcije, pa i sam opstanak naše branše. Nažalost, prvom odlukom o ukidanju transfera za udruženja građana u kulturi potpuno ste ignorisali naš apel”, konstatovali su filmski radnici.

Stoga zahtevaju hitno stavljanje van snage odluke o brisanju transfera udruženjima građana iz oblasti kulture iz Budžeta FBiH za 2020. godinu, te javne garancije da će svi drugi planirani konkursi, transferi, fondacije i svi drugi oblici finansiranja kulture u budžetu FBiH ostati u 2020. godini u redovnom kapacitetu.

Takođe, zatražen je plan podrške pozorišnim ustanovama i firmama u oblasti filmske i televizijske produkcije u periodu trajanja i nakon završetka epidemiološke krize.

Među zahtevima je i uspostavljanje sistema podrške nezavisnim umetnicima, uključujući i pozorišne, filmske i televizijske reditelje, i to kroz: hitne jednokratne pomoći u socijalnom kapacitetu, sistem stipendija i umetničkih rezidencija, te osmišljavanje novih formi ugovora sa umetničkim organizacijama – narudžbe i ugovore za razvoj pozorišnih i filmskih projekata, ugovore za prikupljanje umetničke građe, ugovore za onlajn pripreme projekata i sl.

Udruženja su navela i da stoje na raspolaganju za evidentiranje i prikupljanje podataka o njihovim članicama i članovima – rediteljima i rediteljkama, autorima, snimateljima, filmskim radnicima, nezavisnim umetnicima i umetnicama, koji bi primili jednokratnu pomoć.

“U situaciji u kojoj sve evropske zemlje pronalaze načine da podrže umetnike, svesne da je umetnost i kultura jedan od temelja njihovog socijalnog kapitala, želimo verovati da će i vaša Vlada postupati vođena takvim uverenjem”, poručila su udruženja Vladi FBiH.

Vlada FBiH usvojila je 16. aprila predlog rebalansa budžeta za 2020. godinu u iznosu od oko 5,5 milijardi KM – radi usvajanja i primene tzv. korona-zakona.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama manji su ukupno za 6,6 miliona KM, što uključuje, između ostalog, i smanjenje sredstava za razvoj nauke za 0,7 miliona KM, pa sada iznosi 0,1 milion KM.

(SEEcult, Foto: SFF)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga