Osuda Prajda kao izborni adut

Zaštitnik za manjine Nevena Petrušić upozorava da izjave kojima se osuđuje manifestacija mogu da podstaknu nasilje i da ga opravdaju.

19. avg 2011

Ni okviran datum izbora još nije poznat, a već su sve društvene i državne teme podređene skupljanju predizbornih poena.

Među temama kao što su departizacija javnih preduzeća, decentralizacija Srbije i Beograda, odbrana Kosova, evropska agenda i podela junica našla se i Parada ponosa.

Lideri stranaka, svesni da podrška gej paradi u Srbiji ne donosi biračke glasove, trude se da je što jasnije osude.
Ministar policije, koja ima posao da štiti učesnike parade, traži pokriće od svih državnih institucija kako se ne bi stekao utisak da je na strani LGBT populacije.

Gradonačelnik Beograda tvrdi da je Parada ponosa „opasnost za grad”, a da je njegov posao da štiti građane, bezbednost i imovinu. Podjednako kao i njegov glavni rival i zamenik predsednika SNS smatra da „Srbija ima važnijih problema”. O prečim poslovima podučava i gradonačelnik Jagodine i lider JS, koji dodaje i homofobna objašnjenja o „bolesnima”.
Izjave protiv održavanja Parade ponosa zato što je navodno opasna i po zdravlje i po bezbednost množe se u skladu s predizbornom taktikom i u neskladu s Ustavom.

Zaštitnik za manjine Nevena Petrušić upozorava u izjavi za „Blic” da „izjave kojima se osuđuje manifestacija mogu da podstaknu nasilje i da ga na neki način opravdaju”.
– Parada ne može da zavisi od toga da li je godina predizborna ili da li je u Srbiji nezaposlenost velika, jer to nema nikakve veze s pravom na jednakost i različitost – kaže za „Blic” jedan od organizatora parade Boban Stojanović iz „Kvirije”, i dodaje da sve izjave posmatra kao deo folklora na koji je navikao, ali da je istovremeno važno da se država ponaša konstruktivno i da „s policijom nesmetano teku dogovori oko organizacije”.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga