Osuda poruke mržnje tzv. novinara Dragana J. Vučićevića

Krajnje je vreme da se podvuče crta između novinarstva i anti-novinarstva. Di-džej Vučičević je svakako reprezentativan uzorak - antinovinara

05. avg 2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je danas osudilo govor mržnje Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika tzv. dnevnog lista Informer (koji izgledom podseća na novine, može se čak kupiti i a trafici, ali svakako nisu novine, op. A.), koji je sa svog Tviter naloga poslao poruku da „Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u ‘Idei’ i pije ’janu’, zaslužuje da opet bude zaklan“.

NUNS ocenjuje da je potpisnik ove jezive poruke (a koji se lažno predstavlja kao novinar, op. A.) prekršio ustavne i zakonske norme, i da je, nezavisno od toga da li će i kako reagovati nadležno tužilaštvo, zaslužio javnu kritiku i prezir (što je na Tviteru, dodali bismo mi iz Autonomije, istog trena i dobio).

Metafora o klanju

Vučićević je u utorak na svom Tviter nalogu napisao: „Ako je neko, bilo ko, zaista pomislio da ja pozivam da bilo ko bude ubijen, ja mu se najiskrenije izvinjavam, bila je to metafora“. Vučićević je potom u saopštenju optužio NUNS da njegove reči „namerno zlonamerno“ (!?) bukvalno tumači i izvlači iz konteksta“. Po saopštenju urednika „Informera“, njegov „tvit nije nikakav govor mržnje. „To je moj lični, nikako ne redakcijski, stav o srpsko-hrvatskim odnosima u kojima već decenijama jedna strana plaća da bi uvek iznova bila žrtva jezivih zločina. Ako uopšte vredi objašnjavati, nisam lud da zaista pozivam na ubistvo bilo koga. U pitanju je metafora inspirisana srpskom nacionalnom, ekonomskom glupošću koju je pesnik Bora Đorđević odavno opisao na sličan način: Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ, on hoće opet“.

Zakonodavstvom Srbije strogo je zabranjen govor mržnje. Vučićevićevo skandalozno istupanje ima posebnu težinu upravo zato što je on novinar i odgovorno lice u mediju kojem bi morala da bude poznata velika medijska odgovornost kada je reč o propagiranju diskriminacije i netolerancije. Zbog svoje specifične pozicije i značaja za demokratsko društvo, mediji moraju praviti jasnu i nedvosmislenu razliku između slobode govora i govora mržnje. Ustavom Srbije zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti. Krivičnim zakonikom Srbije, za izazivanje ili raspirivanje nacionalne ili verske mržnje, ili netrpeljivosti među narodima ili etničkim zajednicama zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti“, podseća NUNS.

I još da dodamo mi iz Autonomije: možda je, to jest – krajnje je vreme – da se podvuče crta između novinarstva i anti-novinarstva. Di-džej Vučićević je svakako reprezentativan uzorak – antinovinara!

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga