Osuda otpuštanja Bojane Ivanov Đorđević iz Pozorišta u Vršcu

"Pozorište Sterijinog imena se odriče svog najškolovanijeg zaposlenog"

02. apr 2018

Srpski PEN centar izrazio je 30. marta zaprepašćenje informacijama o otpuštanju dramaturškinje Bojane Ivanov Đorđević u Narodnom pozorištu “Sterija” u Vršcu na osnovu nove sistematizacije i pozvao upravu tog teatra i gradske vlasti da preispitaju tu odluku, a kulturnu javnost u Srbiji da se solidariše sa Bojanom Ivanov Đorđević.

Prema saopštenju Srpskog PEN centra, Bojana Ivanov Đorđević bila je u novije vreme izložena različitim pritiscima na svom radnom mestu, a uprava pozorišta nedavno je donela novu sistematizaciju prema kojoj je ukinuto radno mesto dramaturga, pa je jedini radnik vršačkog pozorišta koji je ostao bez posla.

“Time se na direktan način ugrožava egzistencija njene petočlane porodice”, saopštio je Srpski PEN centar, napominjući da Bojana Ivanov Đorđević ima najviši stručni stepen među zaposlenima u Narodnom pozorištu “Sterija”, gde radi poslednjih pet godina.

“Srpski PEN centar je zaprepašćen da jednom profesionalnom pozorištu nije potreban dramaturg i da se pozorište Sterijinog imena odriče svog najškolovanijeg zaposlenog. Ovakve odluke su duboko nepravedne ne samo prema mladim umetnicima i stručnjacima u kulturi kao što je Bojana Ivanov Đorđević, već prema najboljim interesima same kulture i kulturnih institucija, jer podstiču samovolju i političku podobnost, a ne stručnost, kreativnost i profesionalnu ostvarenost”, navedeno je u saopštenju Upravnog odbora Srpskog PEN centra.

Bojana Ivanov Đorđević objavila je 30. marta na svom Fejsbuk profilu da je dobila izveštaj inspekcije koja je utvrdila da su na predlog v.d. direktora Narodnog pozorišta „Sterija“ Marine Lazarević izmenu sistematizacije, prema kojoj je trebalo da bude proglašena tehnološkim viškom, usvojili i reprezentativni sindikat i Gradsko veće Vršca.

“Šta će biti u nastavku ne znam, jer do danas ne dobijam ni jednu informaciju od nadležnih… To doživljavam kao izraz eksplicitnog mentalnog maltretiranja i poigravanja mojim zdravljem”, navela je Bojana Ivanov Đorđević.

Uporedo s radom u pozorištu, Bojana Ivanov Đorđević završila je postdiplomske master studije u oblasti teorije dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na postdiplomskim studijama primenjenog pozorišta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Majka je troje maloletne dece.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga