Osuda izjava Vojislava Šešelja o Nataši Kandić, Sonji Biserko i Jeleni Milić

Nastavak širenja govora mržnje prema nevladinom sektoru

08. sep 2016

Više nevladinih organizacija najoštrije je osudilo osuđuje izjavu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koju je dnevni list “Informer” preneo na naslovnoj strani, a u kojoj je izneo niz uvreda i diskvalifikacija na račun Nataše Kandić, Sonje Biserko i Jelene Milić.

“Svedoci smo masovne kampanje koja se vodi protiv određenih nevladinih organizacija i njihovih lidera, kao i ponovnom targetiranju pojedinaca kao izdajnika i stranih plaćenika. Nakon mnogobrojnih negativnih komentara o radu ovih organizacija koji su pojedini mediji objavili prethodnih sedmica, danas je na najgnusniji način to učinio i Vojislav Šešelj, koji time nastavlja svoju praksu huškanja na sukobe i pravljenja spiskova nepodobnih”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da Šešelj uvredama pokušava da minimalizuje zločine koje su jedinice pod njegovom komandom izvršile tokom ratova devedesetih godina na prostoru Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Ove, izrazito opasne tvrdnje, doprinose atmosferi u kojoj društvo u Srbiji smatra da nije bilo nikakvih zločina počinjenih od strane srpskih snaga tokom ratova nastalih raspadom Jugoslavije”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je posebno problematično to takve izjave one dolaze od poslanika Skupštine Srbije, čije izjave imaju širi društveni uticaj i čime je grubo narušeno dostojanstvo same Skupštine Srbije, kao doma čije članove bi trebalo da odlikuje poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Zbog svega navedenog, pozivamo nadležne institucije da reaguju i pokrenu adekvatne postupke kako bi se utvrdilo da li današnje izjave Vojislava Šešelja predstavljaju krivično delo, kao i da se javno ograde od njegovih izjava upućenih Nataši Kandić, Sonji Biserko i Jeleni Milić zbog narušavanja dostojanstva”, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije zahtevale su i da se sprovede postupak protiv glavnog urednika dnevnog lista “Informer”, kao predvodnika kampanje protiv nevladinog sektora, zbog širenja govora mržnje, diskriminacije i uvreda koje iznosi na račun niza istaknutih pojedinac koji javno iznose svoje kritičko mišljenje, kako bi se uredio medijski prostor u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava i međunarodnog prava.

Saopšenje je potpisala Koalicija protiv diskriminacije koju čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, CHRIS – Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine

Saopštenje je potpisala i Koalicija za pristup pravdi koju čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – Mreža odbora za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, NUNS i PRAXIS.

Saopštenje je podržao i Fond za humanitarno pravo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga