Oštriji uslovi za sticanje kanadskog državljanstva

Veoma su pooštrene i kazne za prevaru i lažno predstavljanje kako za prevarante koji konkurišu za državljanstvo tako i za one koji druge "savetuju" da izigravajući propise steknu državljanstvo Kanade

10. juna 2015

Od sutra stupa na snagu zakonski „paket“ pooštrenih uslova za sticanje kanadskog državljanstva, objavilo je Ministarstvo za državljanstvo i imigraciju te zemlje.

Još prošle godine kanadski parlament usvojio je izmene najvažnijih propisa u okviru reforme zakonodavstva koje reguliše sticanje državljanstva, a od sada će striktno biti primenjivani svi novi zakonski akti.

„Našim reformama obezbedjujemo da se novi državljani bolje pripreme za potpuno uklapanje u kanadsku privredu i društvo. Ovo je dobitna kombinacija kako za novodošle tako i za Kanadu u smislu stvaranja većih mogućnosti koje obezbedjuje naš darežljivi imigracioni sistem“, izjavio je kanadski ministar za državljanstvo i imigraciju Kris Aleksander (Chris Alexander).

Umesto ranije tri, kandidati za državljanstvo odsad će morati da fizički budu prisutni u Kanadi četiri godine (1.460 dana)pre nego što podnesu prijavu. Oni moraju biti u Kanadi najmanje 183 dana svake od četiri uslovne kalendarske godine.

Podnosioci prijava starosti od 14 do 64 godine moraju dokazati da imaju osnovno znanje jednog ili oba zvanična kanadska jezika, engleskog i/ili francuskog.

Veoma su pooštrene i kazne za prevaru i lažno predstavljanje kako za prevarante koji konkurišu za državljanstvo tako i za one koji druge „savetuju“ da izigravajući propise steknu državljanstvo Kanade. Maksimalna kazna iznosi 100.000 dolara ili petogodišnji zatvor.

Samo članovi novoosnovanog Konsultantskog regulatornog saveta (advokati, javni beležnici i studenti prava) biće ovlašćeni da daju stručne savete i te usluge naplaćuju od od onih kandidata za državljanstvo koji njihovu pomoć traže.

Očekuje se da će do 1. aprila 2016. biti rešeni sve zaostale prijave te da će primenom novih propisa proces od prijave do sticanja državljanstva ubuduće trajati najviše godinu dana.

Prošle godine više od 260.000 kandidata dobilo je kanadsko državljanstvo što je najveći broj u istoriji te zemlje koja je jedna od najprivlačnijih u svetu za novodošle.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga