Oštrije sankcije protiv Rusije vraćaju Češku u recesiju

Među najteže pogođenim bili bi po ocenama analitičara češka automobilska industrija i turizam

19. mar 2014

Još oštrije sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog Krima i Ukrajine ugrozile bi u Češkoj 40.000 radnih mesta a prema procenama analitičara zemlju bi neminovno vratile u recesiju.

„U Rusiji imamo relativno velika ulaganja u vrednosti od oko 2,7 milijarde evra. Imovina preduzeća vredi još osetno više. Negativne posledice na češku industriju ostavila bi nacionalizacija stranih preduzeća (u Rusiji), naravno, ukoliko bi se ispunio najcrnji scenario“, kazao je za današnje Lidove novini potpredsednik češke Asocijacije izvoznika, Oto Danjek.

Među najteže pogođenim bili bi po ocenama analitičara češka automobilska industrija i turizam.

Sektor u kome je u Češkoj zaposleno oko 230.000 ljudi morao da zatvori oko 20.000 radnih mesta ukoliko bi se broj turista iz Rusije prepolovio,procenila je agencija Mag Konsalting.

Prošle godine Češku je posetilo 759.000 ruskih turista a njihova potrošnja predstavlja polovinu onoga što su ovde utrošili strani turisti iz trećih zemalja, mimo prostora EU.

Češka u Evropskoj uniji spada među zagovornike blažih sankcija a premijer Bohuslav Sobotka i predsednik Miloš Zeman izjavili su da Češka sa svojom izvozno orijentisanom privredom ne treba da poziva na trgovinski rat sa Rusijom zbog Krima i Ukrajine.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga