- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Oštra rasprava o Nacrtu zakona o Razvojnom fondu

Skupština Vojvodine počela je popodne raspravu o Nacrtu zakona o Razvojnom fondu Vojvodine koji će, ako bude usvojen, po hitnom postupku biti upućen Vladi Srbije na dalje razmatranje.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Vojvodine, Nacrt zakona sačinjen je u skladu sa nedavno potpisanim sporazumom republičke i pokrajinske vlade o prenosu imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine.

Ovim Sporazumom predviđeno je da će Vojvodina inicirati donošenje Zakona o Razvojnom fondu, a da će Vlada Srbije prihvatiti donošenje ovog zakona po hitnom postupku i uvrstiti ga na prvu narednu sednicu Skupštine Srbije.

Zakonom je predviđeno da se Fond registruje u skladu sa Zakonom o privredniom društvima, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, te da svoju pravnu formu može promeniti u akcionarsko društvo, u skladu sa odlukom skupštine Razvojnog fonda.

Osnivački kapital Fonda treba da bude novčani ulog u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. U osnovnom kapitalu Fonda Vojvodina učestvuje sa 78,11 odsto, dok Srbija učestvuje sa preostalih 21,89 odsto.

Fond treba da se bavi poslovima koji se odnose na odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja i drugim poslovima u skladu sa zakonom.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je agenciji Beta da je osnivanje fonda korak napred, jer je Vlada Vojvodine uspela da nađe rešenje da dobije instrument kojim će dalje razvijati privredu i poljoprivredu na terotoriji Pokrajine.

“Fond će moći da sarađuje i sa međunarodnim finansijskim institutcija i sa donatorskom zejdnicom i ima mogućnost da ulazi u kapital društva, što nam daje slobodu da razvojne projekte jače podržimo u budućnosti”, rekao je on.

Bugarski je još naveo da će kapital fonda u perspektivi sigurno rasti, jer će deo kapitala biti preuzet od RBV nakon što se nađe strateški partner koji će preuzeti određene depozite, a uslovi za odobravanje kredita biće najpovoljniji na tržištu.

šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da je Vlada Vojvodine ovim prihvatile stavove SNS i Vlade Srbije i da je sada najvažnije da se u međuvremenu ne dogodi bankrot RBV.

“Mi ćemo insistirati na utvrđivajnju odgovornosti unutar RBV, jer je nelogično da 75 odsto plasmana banke nosi status nenaplativih. Pitamo se i kako je moguće da ogromna suma koja je uneta dokapizalizacijom banke nije bila dovoljna da se banka konsoliduje”, rekao je Mirović.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara oštro su danas kritikovali Vladu Vojvodine što je mimo znanja koalicionih partnera ušla u ovaj aranžman sa Vladom Srbije, iako je Skupština Vojvodine pre samo 20 dana izglasala novu dokapitalizaciju banke.

Poslanik LSV Branislav Bigaroški zapitao se kako Skupština Vojvodine danas razmatra predlog o osnivanju Razvojnog fonda, iako nije poništila odluku sa prethodnog zasedanja, gde je odlučeno da se izvrši emisija hartija od vrednosti kojim bi se dokapitalizovala banka.

Nacrtom zakona je propisano je da će dve vlade u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, zaključiti ugovor o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!