Ostojić i Picula u utrci za lidera SDP-a Hrvatske

Dvojica bivših SDP-ovih ministara prvi su najavili svoju kandidaturu nakon povlačenja Zorana Milanovića sa čela stranke

17. sep 2016

U Hrvatskoj, nakon poraza na parlamentarnim izborima, u SDP-u slijede i izbori za novog predsjednika i vodstvo stranke.

Zorana Milanovića, koji je najavio da se više neće kandidirati, za sada žele da naslijede trojica kandidata. Domagoj Hajduković manje je poznat javnosti.

Svoju kandidaturu prvi su istakla dvojica bivših SDP-ovih ministara, Ranko Ostojić i Tonino Picula. Kako bi izgledao njihov novi SDP u priči Ivana Vrdoljaka.

Obojica današnjih potpredsjednika SDP-a najavljuju velike promjene.

„Mi se moramo vratit nazad svojim članovima i simpatizerima, vratit nazad povjerenje i to je razlog zašto sam se kandidirao. „Svakom kandidatu želim puno uspjeha radi toga što SDP čeka vrlo teško vrijeme, moraju bit sigurni da ukoliko ja budem vodio SDP neće bit mjesta za ljenčine“, kaže Ostojić o razlozima svoje kandidature.

‘Za najteže zadatke’

Picula tvrdi da nije dovoljna samo promjena vodstva i kadrovska promjena, ali i ona je nužna.

„Treba programska obnova SDP-a, da ljudi znaju za što se mi zalažemo, da ne improviziramo. Ja bih jako puno puno vremena posvetio boravku na samom terenu, odlaskom među ljude“, ističe on.

Ostojić je po struci pravnik ali za sebe kaže da je oduvijek čovjek za najteže zadatke…

U prvoj SDP-ovoj Vladi bio je načelnik policije, pa opozicioni zastupnik u Saboru, a potom i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova.

„Ja se nadam da se svi sjećaju ne samo migrantske krize, poplava, ja sam doslovno ginuo za ovu stranku. To je možda samo jedan primjer kako se radi socijaldemokracija. To znači da budete humani, ali i odgovorni s druge strane“, ističe Ostojić.

Sociolog Picula htio bi ne samo preuzeti SDP nego i obnoviti socijaldemokratiju u Hrvatskoj i Evropi.

‘Od sela do Brisela’

Političku karijeru na visokim funkcijama započeo je kao ministar vanjskih poslova, nastavio kao gradonačelnik Velike Gorice te kao zastupnik u hrvatskom, a potom i Europskom parlamentu

„Ja sam se potvrdio na terenu, čak sam i izmislio krilaticu da je Tonino Picula jedini u SDP-u koji može biti zadužen za teme od ‘sela do Brisela’. Prema tome, taj jedan široki raspon moje političke karijere od 25 godina govori da ja nisam bježao ni od kakvog posla, i da sam se uglavnom na tim poslovima potvrđivao“, navodi on.

Obojici članstvo partije ponešto i spočitava Ostojiću da je Milanovićev čovjek koji ne bi donio zaokret od politike pod kojom je SDP triput gubio parlamentarne izbore, a Piculi da mjesto zastupnika u Briselu i šefa stranke ne idu skupa.

I jedan i drugi priželjkuju što više protukandidata ipak uvjereni su da će baš oni SDP iz opozicije vratiti na vlast.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga