Oštećeni građani Vojvodine traže pomoć od Josipovića

U periodu od 1986. do 1990. godine u Pirovcu je veliki broj građana Vojvodine investirao u gradnju oko 650 apartmana za odmor, koji su se do početka rata nesmetano koristili

30. apr 2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i državni tužilac Mladen Bajić primili su u Zagrebu predstavnike Udruženja građana “Vojvodina”, koje okuplja građane koji zahtevaju vraćanje imovine u Hrvatskoj, saopštilo je danas to udruženje.

Reč je o građanima koji zahtevaju vraćanje svoje imovine u mestu Pirovac kod Šibenika, a Mladen Bajić je na jučerašnjem sastanku predložio preduzimanje određenih pravnih radnji, koje je delegacija udruženja sa zahvalnošću prihvatila, piše u saopštenju za javnost.

U periodu od 1986. do 1990. godine u Pirovcu je veliki broj građana Vojvodine investirao u gradnju oko 650 apartmana za odmor, koji su se do početka rata nesmetano koristili, da bi na početku rata u veoma kratkom roku svi apartmani bili opljačkani i delimično devastirani.

Nakon završetka rata, 1995. i 1996. godine, došlo je do masovne preprodaje tih apartmana, i to od strane onih koji su ih uzurpirali, a bez znanja stvarnih vlasnika. Apartmani su prodati za simbolične sume ratnim dobrovoljcima, policajcima, građanima iz dijaspore, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su se potom novi vlasnici, uz pomoć lokalnih sudova, poreske uprave i advokata upisali u zemljišne knjige. Navodi se da su zbog ovih malverzacija donete i pravosnažne presude, izrečene zatvorske kazne, a pred lokalnim opštinski sudovima ima vise od 100 tužbi, ali se rasprave ne zakazuju,

“Vrši se opšta sistematska opstrukcija, dok mi dokazujemo očigledno”, piše u saopštenju.

Pirovac je mesto koje je bilo van ratnih dejstava i stalno pod kontrolom vlasti Hrvatske.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga