Spomenik Petefiju ipak nije oštećen!

Blamaža: Mislili da je spomenik oštećen, a on u stvari tako treba da izgleda!

20. mar 2012

Dok su informacije od ponedeljka  govorile o tome da su nepoznati počinioci oštetili bronzani spomenik Šandora Petefija koji je 15. marta otkriven u Bečeju, na jučerašnjoj konferenciji za novinare više to niko nije smeo odlučno da tvrdi. Pred novinare je povodom ovog slučaja izašao predsednik opštine Peter Knezi i funkcioner SVM-a, koji je naveo da se gledajući iz blizine ne može nedvosmisleno utvrditi da li je spomenik oštećen, ili su promene na boji posledica tehnologije livenja, zbog čega je zatražio stručno mišljenje. Tokom popodneva na lice mesta stogao je livac koji je konstatovao da su promene na boji rezultat normalnog procesa oksidacije.

U nameri da se preduprede eventualni slučajevi krađe ili oštećenja, lokalna samouprava Bečeja će okolinu spomenika uskoro opremiti sistemom alarma ili sigurnosnim kamerama.

Predsednik kulturnog kruga Robert Ric rekao je juče za Mađar so (Magyar szo) da su počinilac ili više njih dletom oštetili  poleđinu spomenika.

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara ocenila je tada da nije reč samo o oštećenju spomenika, već ovaj čin predstvlja „direktan napad na bečejske i vojvođanske Mađare i na jedinstvo koje je bilo prisutno prilikom otkivanja spomenika“.

Ovo je jedini spomenik sa celokupnom figurom Šandora Petefija u prirodnoj veličini u Vojvodini, delo subotičkog vajara Tibora Sarapke čije podizanje je finansirao Nacionalni savet Mađara.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga