Ostavke u C. Gori zbog prepisivanja školskog programa Hrvatske

To je prva posledica preuzimanja dela hrvatske obrazovne refome koja nije zaživela u Hrvatskoj, a na kojoj je radilo 500 stručnjaka

28. avg 2017

Radna grupa Zavoda za školstvo Crne Gore za izradu programa za fizičko vaspitanje podnela je danas neopozivu ostavku posle preuzimanja dela hrvatskog programa za taj predmet za osnovno obrazovanje, saopšteno je danas iz crnogorskog ministarstva prosvete.

To je prva posledica preuzimanja dela hrvatske obrazovne refome koja nije zaživela u Hrvatskoj, a na kojoj je radilo 500 stručnjaka.

Vlada Crne Gore zatražila je ranije od Zavoda za školstvo detaljnu informaciju u vezi sa navodima hvratskih eksperata, koji su saopštili da je ta institucija bez kontaktiranja autora i Hrvatske, kao vlasnika tog autorskog dela, „kopirala dobar deo hrvatskih kurikuluma – iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika“.

U Zavodu za školstvo Crne Gore ne priznaju da su prepisivali, odnosno preuzimali delove programa bez pitanja i saglasnosti autora.

Ne negiraju, medjutim, identičnost programa za predmet fizičko vaspitanje, te sve karakterišu kao „tehnički propust“.

Ranijim saopštenjem je objašnjeno da je „propust“ što na sajtu Zavoda nije navedena literatura predloga hrvatskog kurikuluma, a koja je korišćena za fizičko vaspitanje.

Krajem prošle sedmice ministarstva dve države su stupila u kontakt i zatražila dodatne informacije od nadležnih službi. ;

Crnogorska strana je izrazila žaljenje, a sa svim je usmeno upoznata i Vlada na čijem stolu tokom nedelje treba da se nadje detaljni izveštaj Zavoda za školstvo.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga