Ostavka Philippea, Jean Castex novi francuski premijer

Macron, kojem mandat ističe 2022. godine, 2. jula je izjavio da planira "novi put" sa "novom ekipom" čime je implicitno potvrdio informacije koje posljednjih dana kruže o promjenama u vladi

03. jul 2020

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emmanuel Makron) imenovao je danas (3. juli) za novog premijera Jeana Castexa (Žan Kastes), civilnog službenika visokog ranga i lokalnog gradonačelnika koji je rukovodio izlaskom Francuske iz blokade povodom epidemije korona virusa.

Novi premijer izabran je u okviru rekonstrukcije Vlade.

Castex će imati zadatak da sastavi novi kabinet, navodi se u kratkom saopštenju iz Jelisejske palate.

Dosadašnji premijer Edouard Philippe (Eduar Filip) podnio je ostavku 3. jula.

Macron, kojem mandat ističe 2022. godine, 2. jula je izjavio da planira „novi put“ sa „novom ekipom“ čime je implicitno potvrdio informacije koje posljednjih dana kruže o promjenama u vladi.

Reuters prenosi da Macron vrši rekonstrukciju Vlade radi jačanja „zelenije“ ekonomske politike i privlačenja glasača uoči potencijalne nove kandidature za šefa države.

Jean Castex (55) malo je poznat u Francuskoj, ali je riječ o visokom državnom službeniku koji je odigrao ključnu ulogu u odgovoru vlade na pandemiju korona virusa.

Dobio je nadimak „Gospodin Dekonfiguracija“, nakon što je donedavni premijer Philippe izabrao gradonačelnika Republikanske stranke iz Pradesa na Pirinejima da koordinara nacionalnu strategiju za ukidanje mjera restrikcije.

Pohađao je isti elitni univerzitet kao predsjednik Macron i bivši šef vlade Philippe, a poput Philippea, Castex je prethodno bio član desničarske Republikanske stranke.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga