Osporene nadležnosti opstale na drugim propisima

Neizvesno da li će VANU opstati

05. okt 2012

Skupština Vojvodine usvojila je izmene Odluke o pokrajinskoj upravi radi usaglašavanja tog propisa s odlukama Ustavnog suda Srbije kojima su osporene 22 nadležnosti APV. Za izmene su glasali poslanici vladajućih stranaka- DS, SVM i LSV, a protiv je bila opozicija- SNS, DSS, SRS i koalicija oko SPS-a.
Po obrazloženju, koje je izneo predsednik Vlade APV Bojan Pajtić, reč je o usaglašavanju onih ingerencija koje imaju „praktičan karakter”, a za koje se pravni osnov našao u drugim zakonima. A među njima su, kako je naveo, i one koje se odnose na socijalne izdatke ugroženim kategorijama stanovništva.

Pokrajinski sekretar za nauku Dragoslav Petrović, čije ingerencije su najviše osporavali poslanici opozicije, pozivajući se na odluku USS-a kojom je osporena nadležnost Pokrajine u oblasti nauke, pozvao se, pak, na važeća zakonska rešenja u drugim propisima a na osnovu kojih su utvrđeni poslovi njegovog resora i po izmenjenoj Odluci o pokrajinskoj upravi. Petrović je u izjavi novinarima potvrdio da je novom Odlukom ipak isključeno finansiranje Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, a na osnovu odluke Ustavnog suda. On je, međutim, poručio da time VANU nije ukinuta jer, kako je naveo, legitimitet crpi iz Statuta APV. On je izrazio očekivanje i da će se naći rešenje za nastavak funkcionisanja te „veoma važne institucije„.

– Tražimo to rešenje i u razgovorima s republičkim ministarstvima. Mislim da je veoma važno da se to rešenje pronađe jer je VANU opravdala svoje postojanje i veoma je važna za razvoj nauke i kulture i Vojvodine i Srbije – kazao je Petrović.

Skupština Vojvodine usvojila je i izveštaj o radu Pokrajinskog fonda „Evropski poslovi”, a raspravu je obeležila polemika o tome može li APV imati predstavništvo u Briselu pošto je Ustavni sud osporio i tu nadležnost Pokrajine. Predsednik pokrajinskog parlamenta i lider SVM-a Ištvan Pastor negodovao je što su ovaj pokrajinski fond i kancelarija APV u Briselu u poziciji da stalno moraju da pravdaju svoje postojanje. On je poručio da društvo mora da odgovori na pitanje da li je naš nacionalni interes da privlačimo bespovratna sredstva evropskih fondova, i zašto je nekom sporno ako Vojvodina pokušava to da čini.

– Vojvodina, nažalost, nema predstavništvo u Briselu zato jer smo se plašili kako će se tumačiti ta naša ambicija. Zato imamo jedno nakaradno rešenje i umesto predstavništva imamo ispostavu FEP-a u zgradi Misije Srbije, koja radi u katastrofalnim uslovima – rekao je Pastor.

On je zapitao i kad će Vojvodina izdvojiti dva miliona evra da kupi prostor za kancelariju u kojem će moći da organizuje i različite manifestacije da bi privukla nečiji interes.

– Mislim da je bilo dosta reteriranja – istakao je Pastor.

A upozorio je i na to da će, ukoliko se privlačenje novca iz EU fondova ne definiše kao regionalni i nacionalni interes, „pored nas protutnjati i velika šansa koju donosi Dunavska strategija„.

Pokrajinski poslanici upoznali su se i sa izveštajem o radu pokrajinskog ombudsmana za 2011. godinu. Ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih izjavila je da je lane stiglo trećinu više predstavki građana nego prethodne godine.

Pokrajinski poslanici izabrali su zamenike pokrajinskih sekretara u sedam sekretarijata. Za zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje izabran je Milorad Đurić, koji je u proteklom mandatu bio pokrajinski sekretar u tom resoru, dok je za zamenika sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice izabrana Gordana Pušić. Zamenik sekretara za poljoprivredu biće Branislav Knežević, za urbanizam Sanja Čiplić, za nauku i tehnološki razvoj Goran Stojanović, a zamenik sekretara za međuregionalnu saradnju Duško Radaković, dok će tu funkciju u Sekretarijatu za sport i omladinu obavljati Miodrag Jović.

Skupština je imenovala i novi 19-člani Programski odbor RTV-a.

U Skupštini APV je verifikovan mandat poslaniku Saši Homanovu iz LSV-a, koji je u poslaničke klupe seo nakon ostavke Aleksandre Jerkov. Takođe, poslanci su obavešteni i o tome da je ostavku na mandat u parlamentu podneo i funkcioner SPS-a Dušan Bajatović, kao i o odluci Vlade APV da pokrene postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o budžetskom sistemu jer smatra da se njome krši Ustav i oštećuje pokrajinski budžet.

Branka Dragović-Savić (Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga