Osobe s invaliditetom pred Vladom

Blokirajući saobraćaj u centru Beograda protestovalo 300 osoba sa invaliditetom zbog iznosa nadoknade za tuđu negu i pomoć

22. sep 2011

Predstavnici Protestnog odbora naveli su da se protestu pridružilo oko 300 osoba sa invaliditetom, uglavnom u kolicima. Predstavnik Protestnog odbora Stevan Lukovnjak kazao je agenciji Beta da su se osobe sa invaliditetom odlučile na protest nakon što su od predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike dobile odgovor da sada nema para za njihov zahtev za povećanje iznosa za tuđu negu i pomoć.

„Ovaj protest i blokada saobraćaja su jedini način da nas neko čuje“, kazao je Lukovnjak, napominjući da ne može da precizra koliko će protest trajati, pošto će sve biti spontano.

Lukovnjak je napomenuo da, ipak, očekuje da će ih danas primiti neko od predstavnika Vlade. On je naveo da je prvobitni zahtev bio da se iznos nadoknade za tuđu negu i pomoć izjednači sa iznosom koji dobijaju vojni invalidi, ali da se od tog zahteva odustalo. Vojni invalidi za tuđu negu i pomoć dobijaju 66.000 dinara, a civili oko 22.000 Osobe aa invaliditetom sada traže da iznos tuđe nege i pomoći, koji trenutno iznosi 22.000 dinara dostigne iznos prosečne plate, oko 31.000 dinara.

Prema rečima Lukovnjaka, iz Ministarstva rada i socijalne politike dobili su uveravanja da će zakon o invalidnini za civilne ososbe sa invaliditetom biti usvojen, ali je rečeno da je za to potrebno vreme.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga