Osobama sa invaliditetom omogućiti da glassaju

Građani sa invaliditetom se prilikom glasanja na izborima i referendumima suočavaju s različitim preprekama

06. mar 2012

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da bi nadležni državni organi trebalo da preduzmu odgovarajuće mere kako bi osobama sa invaliditetom bilo omogućeno da na potpun i delotvoran način učestvuju u društvenom i političkom životu zemlje.

U saopštenju se navodi da je zaštitnik građana prethodno utvrdio, a predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja koja zagovaraju i štite njihova prava potvrdili, da se građani sa invaliditetom prilikom glasanja na izborima i referendumima suočavaju s različitim preprekama.

Osobe sa invaliditetom se „prilikom organizovanja izjašnjavanja građana na izborima i referendumima suočavaju s različitim fizičkim, informativno-komunikacionim i drugim preprekama zbog kojih im je otežano, ili potpuno onemogućeno, da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju“, naveo je zaštitnik.

Mere i aktivnosti bi trebalo preduzimati kako u oblasti normativnog uređivanja, tako i u oblasti praktične primene normiranog, navodi se u mišljenju zaštitnika koje je uputio parlamentima Srbije i Vojvodine, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, i Republičkoj i Pokrajinskoj izbornoj komisiji.

Zaštitnik građana podsetio je da je osobama sa invaliditetom, obavezujućim normama međunarodnog prava, a i Ustavom Srbije garantovano puno i jednako uživanje svih ljudskih prava i sloboda, među kojima su i aktivno i pasivno izborno pravo i pravo da odlučuju o svim pitanjima koja su od interesa za građane.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga