Osnovana Asocijacija sportskih veterana Novog Sada

Udruženje najavilo pisanje sportske enciklopedije Novog Sada

30. juna 2019

Asocijacija sportskih veterana Novog Sada održala je juče osnivačku skupština sportskih veterana na kojoj je pokrenuta inicijativa za osnivanje Olimpijskog parka u okolini Fakulteta fizičke kulture.

Takođe, predloženo je da jedna ulica u Novom Sadu ponese ime Novaka Roganovića, prvog Novosađanina osvajača zlatne olimpijske medalje, a Velika dvorana SPC „Vojvodina“ ime Žarka Petrovića, olimpijca i jednog od najboljih odbojkaša sveta svog vremena, te da Džudo dvorana SPC „Vojvodina“ ponese ime Svetozara Draže Mihailovića, legendarnog i najplodonosnijeg novosadskog trenera i selektora džudoa i samboa.

Asocijacija je najavila i da će pokrenuti pisanje sportske enciklopedije Novog Sada, te izraditi kalendar značajnih datuma novosadskog sporta, a predloženo je i da odeljenje sporta Muzeja grada preraste u muzej.

Na osnivačkoj skupštini prisustovalo je dvadesetpet eminentnih bivših sportsita, stručnjaka u sportu, sportskih radnika i sportskih novinara, koji su u ne tako davnoj prošlosti bili oslonac svim sportskim rezultatima i razvoju novosadskog sporta, saopštila je Asocijacija.

U saopštenju se dodaje da su među osnivačima nosioci olimpijskih medalja Slobodan Kačar, Branislav Simić, Vasa Mijić, Slavko Obadov, Zoran Pančić, Tadija Kačar, jedna od najboljih košarkašica sveta Marija Veger, vicešampioni sveta Branislav Lončar i Dušan Dačić, član šampionske ekipe fudbalera „Vojvodine“ Vasa Pušibrk, kao i drugi vrhunski sportisti, više sportskih stručnjaka i sportskih radnika koji su vodili klubove i saveze, kao i bivši sportski novinari.

Osnovna aktivnost ovog sportskog udruženja, kako se poručuje, biće podizanje svesti javnosti o potrebama negovanja tradicije i očuvanja svih ostvarenih vrednosti novosadskog sporta.

Za predsednika Skupštine izabran je proslavljeni džudista Slavko Obadov, redovni profesor univerziteta, a za predsednika upravnog odbora legendarni veslač Zoran Pančić. Za potpredsednike skupštine izabrani su Marija Veger, košarkašica i Miroslav Vislavski, novinar i bivši direktor odbojkaša i fudbalera Vojvodine.

Za potpredsednike upravnog odbora izabrani su Vasa Mijić, zlatni olimpijac i Dobrivoje Antonić, profesor sporta i bivši predsednik SANS, a za generalnog sekretara Slobodan Krneta, profesor sporta i bivši generalni sekretar SANS.

Asocijacija sportskih veterana Novog Sada je prvo ovakvo udruženje u Srbiji, naveli su osnivači.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga