Osnovan Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić 

Položeno cveće na spomenik vojvođanskom velikanu

10. feb 2015

Osnivačka skupština Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”, održana je danas u Skupštini Vojvodine, čime je ovaj novi klub zvanično počeo sa radom.

Klub je osnovan kao nezavisno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi podsticanje i razvijanje naučnog, naučnoistraživackog i stručnog rada u području kulture, tradicije i očuvanja vojvođanske baštine.

Koordinatorka kluba Vera Šoti, kazala je da je Vasa Stajić najveća ličnost 20. veka u Vojvodini i da je klub zato, u njegovu čast nazvan ovim imenom.

“Vojvodinu treba na njegov način vratiti u kulturu, i u život. Uzeti njegovo ime za naziv kluba je velika odgovornost i rešili smo da kulturom i razmišljanjem o njoj, damo jasnoću vojvođanskoj kulturi”, kazala je Šoti.

Dodala je da je ideja da van ustanova kulture i u razgovoru sa ljudima koji nisu politički angažovani, ne dozvole dalju provincijalizaciju vojvođanske kulture, odnosno da je vrate u “građansku naprednu pametnu i obrazovanu” sferu.

Član inicijativnog odbora Duško Radosavljević rekao je da “biti Vojvođanin danas, na početku 21. veka, znači raditi stajićevski, jer se više ne treba pitati šta Vojvodina može uraditi za nas već šta mi možemo uraditi za nju”.

“Pre skoro 30 godina Vojvodina je izgubila svoju najveću moguću autonomiju i prema tome merimo sve. To je neko merilo prema kojem ćemo mi da pregovaramo, jer nismo dovoljno poslednjih godina aktivno štitili vojvođansku kulturu”, rekao je Radosavljević.

Prvo predavanje u organizaciji kluba, o samom Vasi Stajiću, održao je istoričar Bogoljub Savin.

Klub će se baviti “promocijom vojvođanskih vrednosti i antifašizma kao sastavnog dela tih vrednosti, njihovom popularizacijom, širenjem i primenom u obrazovanju, medijima i javnosti uopšte”.

Obeležen dan rođenja i smrti Vase Stajića

Predstavnici pokrajinskih vlasti, pojedinih političkih partija i nevladinih organizacija, položili su danas vence na spomenik političaru i piscu Vasi Stajiću u Novom Sadu, povodom dana njegovog rođenja i smrti.

Polaganje venaca organizovali su Vojvođanski klub i Zavičajni klub Mokrinaca, mesta u kojem je Stajić rođen, uz podsećanje na život, misli i delovanje Vase Stajića.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da su danas u Vojvodini aktuelna ista pitanja koja je pred sobom imao i Vasa Stajić, a vezana su za greške “koje vlast pravi kada je u pitanju Vojvodina”.

“Danas živimo u državi u kojoj Vojvodina ne dobija čak ni ono što joj je ustavom zagarantovano. Da je Vasa Stajić živ, on bi se sigurno zalagao za evropsku, multinacionalnu i multikulturalnu Vojvodinu, ravnpravnu unutar Srbije”, kazala je Kostić.

Član Vojvođanskog kluba i bivši gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović rekao je da je upoznao Stajića i nekoliko puta sa njim i razgovarao, te da su njegove reči zapravo “pouka i signali da su Vojvodina i Novi Sad stasavali u najplemenitijem pravcu”.

Vasa Stajić rođen je 10. februara 1878. godine, a umro je istog dana 1947. godine. Studirao je prava i filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu, a diplomirao 1902. u Budimpešti, a borio se za politička prava Srba u Vojvodini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga