- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Osnovan sindikat penzionera Novog Sada

Udruženje sindikata penzionera za Novi Sad održalo je danas osnivačku skupštinu, na kojoj je prisustvovalo više od 50 članova, a za predsednika je izabran Ljubomir Knežević, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Kako se u saopštenju sa sednice navodi, sindikat je osnovan zbog „poražavajućih podataka o životu penzionera u Novom Sadu“, gde od 65.000 penzionisanih oko 25.000 živi sa penzijom manjom od 22.000 dinara.

Novoosnovani Sindikat penzionera broji oko 9.500 ljudi a zadaci će mu biti da se u okviru reforme penzionog i invalidskog sistema bori da se prava peznionera ne umanjuju.

Kako se navodi, Sindikat će se zalagati protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju, kao i za poboljšanje uslova života penzionera, jer sadašnje loše stanje i nemaština utiče i „na njihovu decu i unuke“.

Podršku osnivanju pružio je Savezu samostalnih sindikata Novog Sada, a sednici je prisustvovao i predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović.

Otvorena kancelarija za starije osobe u Novom Sadu

Kancelarija za starije osobe otvorena je danas u Novom Sadu, čime je taj grad postao jedina lokalna samouprava u Srbiji koja poseduje tu službu.

Cilj otvaranja kancelarije za starije osobe je okupljanje i saradnja svih udruženja i organizacija na nivou grada koji pružaju pomoć osobama starije životne dobi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na otvaranju kancelarije da se ne radi o „gomilanju administracije“, već o reorganizaciji Gradske uprave, koja bi trebala da obezbedi otvoreniji, brži i efikasniji način komunikacije gradske administracije sa
Novosađanima.

Vučević je kazao da će usluge kancelarije moći da koriste penzioneri i stariji od 65 godina i najavio da će se odmah krenuti u projekat otvaranja i kancelarije za zdravlje.

Koordinatorka kancelarije za starije osobe Jadranka Novakov rekla je da otvaranjem ovakvih službi Novi Sad želi da bude lider u regionu po inovativnom planiranju života starijih osoba, kojih u Novom Sadu ima oko 70.000.

„Vojvodinu odlikuje najstarije stanovništvo i taj trend je u porastu, pa upravo organizovanje, unapređenje i inovativnost u oblasti brige o starima treba da bude cilj delovanja institucija u budućnosti“, rekla je Jadranka Novakov.

Radno vreme kancelarije za starije osobe, koja se nalazi u prizemlju Gradske kuće, biće od 7.30 do 15.30 svakog radnog dana.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!