- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Osnovan prvi istraživački centar za organsku proizvodnju u Selenči

Prvi istraživački centar organske poljoprivrede u Srbiji, osnovan je u Selenči, a imaće regionalni karakter i biće fokusiran na primenu istraživačkih rezultata u praksi, saopšteno je danas.

Nova istraživačka organizacija nosiće naziv Centar za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi (Eko agri centar).

Osnivači tog udruženja su Centar za organsku proizvodnju „Selenča“, Kreativno edukativni i Arhus centar iz Novog Sada.

Na osnivačkoj skupštini naglašeno je da su ciljevi novoosnovanog udruženja „pružanje usluga koje će doprineti unapređenju mikro, malih i srednjih organskih proizvođača, razvoj sektora organske proizvodnje i tržišta u regionu, kao i uspostavljanje saradnje sa institucijma Evropske unije“.

Centar je već izradio Strategiju razvoja organske proizvodnje za period od 2018. do 2023. godine i akcioni plan za njeno sprovođenje, koja je namenjena svim akterima organske proizvodnje u Srbiji i okolnim zemljama.

Dokument i rad centra biće predstavljen i u okviru 12. Foruma o organskoj proizvodnji, koji će biti održan 28. septembra 2018. godine u Selenči, u organizaciji Centra za organsku proizvodnju Selenča.

Tokom Foruma biće održani i Međunarodni poslovni susreti „AgroOrganicB2B“, kako bi se preduzećima olakšalo da dođu do domaćih i inostranih partnera u okviru Foruma.

Preduzeća koja se prijave za ovaj događaj, dobiće mogućnost da sama izaberu potencijalne partnere prema njihovim karakteristikama i iskazanom interesu za saradnju, a učešće na događaju je besplatno.

Iz centra „Selenča“ su poručili da se zaiteresovani mogu prijaviti za međunarodne poslovne susrete „AgroOrganicB2B“ na adresi agroorganic2018b2b.talkb2b.net do 18. septembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!