Osnivač Vikipedije: U budućnosti bez dosadnih predavanja

Osnivač internet enciklopedije Vikipedija Džimi Vejls ocenio je da bi uskoro mogla nestati dosadna predavanja na fakultetima zbog pojave sve većeg broja internet kurseva u visokom obrazovanju

01. maj 2013

Osnivač internet enciklopedije Vikipedija Džimi Vejls ocenio je da bi uskoro mogla nestati dosadna predavanja na fakultetima zbog pojave sve većeg broja internet kurseva u visokom obrazovanju.

Vejls je rekao da će poznati univerziteti morati da reaguju zbog sve masovnijeg internet studiranja, jer će se inače pojaviti druge visokoškolske ustanove koje će ih zameniti, kao što se kompanija Majkrosoft (Microsoft) pojavila zajedno s personalnim kompjuterima, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

„Nisam neko ko misli da će ljudi prosto otići na internet i dobiti potpuno obrazovanje bez nastavnika. To je uprošćen model koji ne bi trebalo da bude naš sistem“, rekao je Vejls i dodao da misli da postojeći univerziteti treba da koriste internet tehnologiju.

Na osnovu svog iskustva na fakultetu, Vejls je rekao da su univerziteti od tradicionalnih predavanja trebalo da odustanu pre više decenija i da ih zamene video snimcima.

„Imao sam višu analizu i moj predavač je bio na glasu kao sjajan istraživač, ali je jedva znao engleski. Bio je veoma dosadan i loš nastavnik i bio sam potpuno izgubljen i očajan. Onda sam otišao u centar za predavanja gde su imali betamaks kasete s profesorom koji je imao nagrade za predavanja. U suštini sam s tim kasetama učio. Ali, i dalje sam morao da idem na predavanje gde sam sedeo i želeo da se ubijem“, rekao je Vejls.

On je dodao da je tada pomislio zašto u budućnosti ne bi bilo zabavnih profesora s potvrđenim uspehom u prenošenju znanja.

„Još nismo tamo. Na fakultetima ste i dalje u velikim učionicama s veoma dosadnim profesorima i svi znaju da to ne ide najbolje. To čak nije ni najbolje korišćenje vremena profesora i slušalaca“, rekao je osnivač Vikipedije.

On je ocenio da će novi modeli visokoškolske nastave dozvoljavati studentima da koriste snimljena predavanja, a da će se na časovima razmatrati i razvijati ono što su studenti naučili gledanjem.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga