Osnivač „Ikee“ sarađivao s nacistima?

Osnivač švedskog proizvođača nameštaja "Ikea" Ingvar Kamprad u mladosti je imao veće veze s nacističkim grupama nego što je prethodno priznao

25. avg 2011

Osnivač švedskog proizvođača nameštaja „Ikea“ Ingvar Kamprad u mladosti je imao veće veze s nacističkim grupama nego što je prethodno priznao, navodi se u novoj knjizi objavljenoj u Švedskoj.

Uvažena autorka i novinarka Elizabet Asbrink u knjizi na 330 strana kaže da je Kamprad ušao u Švedsku nacističku partiju 1943. godine kao 17-godišnjak, zbog čega je iste godine obaveštajna služba obrazovala dosije o njemu. Asbrinkova kaže da je osnivač Ikee bio u kontaktu s pristalicama nacizma sve do 1950-ih godina.

Ona navodi da je Kampradova pisma tajno otvarala tajna policija, kao i da je njihov sadržaj, uključujući podatke o njegovim pokušajima da regrutuje nove članove, zabeležen u dosijeu. U knjizi se citira da je obaveštajna služba zabeležila da je Kamprad imao „neku vrstu funkcije“ u omladini nacističke organizacije.

Porparol osnivača „Ikee“ Per Hegenes rekao je danas za AP da Kamprad do sada nije znao za postojanje dosijea i ponovio da on svoju umešanost u nacističike grupe smatra „velikom greškom“ svog života.
„U Ingvarovoj glavi nema nikakvih simpatija za naciste“, rekao je Hegenes.

U knjizi se spominje i priča o Kampradovom najboljem prijatelju Otu Ulmanu, austrijskom Jevreju koji je poslat u Švedsku kao dečak uoči izbijanja Drugog svetskog rata. Dok je radio za Kampradovu porodicu 1944. Ulmanove roditelje su ubili nacisti u Nemačkoj, za šta je saznao dve godin kasnije.

Takođe se navodi da je Kamprad dobio poziv za venčanje od poznatog fašiste Pera Engdala 1950. godine u kojem on ističe da je ponosan što njih dvojica pripadaju istom krugu ljudi.

Kamprad je 1988. u knjizi o svom životu priznao da je imao veze s nacistima i zatražio oproštaj zbog svoje „gluposti“. Švedskim medijima je priznao da je u periodu između 1945. i 1948. prisustvovao sastancima nacističkih grupa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga