Osniva se Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“

Klub 'će se baviti promocijom vojvođanskih vrednosti i antifašizma

05. feb 2015

Na dan rođenja i smrti Vase Stajića, 10. februara u Novom Sadu će biti održana osnivačka skupština Vojvođanskog kulturnog kluba, koji će nositi ime tog našeg poznatog pisca i filozofa, saopštili su članovi incijativnog odbora.

Članovi tog odbora su najavili da će na osnivačkoj skupštini, koja će tog dana biti održana u Skupštini Vojvodine, o Vasi Stajiću pričati istoričar Bogoljub Savin, a istog dana će na spomenik vojvođanskom velikanu biti položeno cveće.

U saopštenju se navodi da se VKK “Vasa Stajić” osniva kao nezavisno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi podsticanje i razvijanje naučnog, naučnoistraživackog i stručnog rada u području kulture, tradicije i očuvanja vojvođanske baštine.

Dodaje se da će se klub baviti “promocijom vojvođanskih vrednosti i antifašizma kao sastavnog dela tih vrednosti, njihovom popularizacijom, širenjem i primenom u obrazovanju, medijima i javnosti uopšte”.

Klub će se baviti i uspostavljanjem saradnje sa drugim srodnim udruženjima u zemlji i svetu, organizacijom stručnih i naučnih skupova, konferencija, seminara, debata i predavanja, kao i izdavanjem stručne i naučne literature.

Osnivači su poručili da su “promovisanje novih obrazaca kulture i dijaloga pretpostavka poštovanja ljudskih i građanskih prava, demokratskih ideala i vladavine zakona”.

Ocenili su i da Vojvodina kao evropski projekat, ima budućnost “samo jačanjem politika građanske jednakosti, interkulturalnog dijaloga, tolerancije i negovanja identiteta nacionalnih zajednica”.

“Njena budućnost zahteva definisanje nove civilizacijske osnove, na putu institucionalne konsolidacije i jačanja poverenja građana prema normama, vrednostima i standardima evroatlantske zajednice”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga