- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Osniva se Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture – VANUK

Pokrajinska vlada utvrdila je na današnjoj sednici Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Pravni osnov za donošenje odluke o osnivanju VANUK, je u član 17. Statuta Vojvodine i član 4. Zakona o javnim službama Srbije, saopštila je Pokrajinska vlada nakon sednice.

Kako se navodi, VANUK se osniva u cilju unapređivanja nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine, a njen rad će biti zasnovan na savremenim evropskim principima i tradicijama organizovanja.

Dodaje se da će u radu VANUK biti stvarani uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina Vojvodine.

Naglasak će biti na proučavanju naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu, kao i na podsticanju, unapređenju, pomoći i propagiranju naučnog stvaralaštva.

Zadatak ove institucije će biti i da sakuplja, sređuje i proučava građu iz pomenutih oblasti u Vojvodini, kao i da se bavi izdavačkom delatnošću i saradnjom sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Nacrt odluke biće upućen Skupštini Vojvodine na razmatranje i usvajanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!