Osniva se regionalni centar za naučnu izvrsnost, Novi Sad lider

"Zajedno smo jači"

20. sep 2015

Centri naučne izvrsnosti iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore inicirali su formiranje regionalne asocijacije Biosens (Bio Sense), izjavio je danas Vladimir Crnojević, direktor Instituta Biosens iz Novog Sada.

„Zajedno smo jači, a kombinovanjem znanja koja postoje u našim institucijama, naučna zajednica doprineće bržem ekonomskom rastu čitavog regiona“, rekao je Vladimir Crnojević novinarima.

Objasnio je da je regionalni Biosens zamišljen kao asocijacija najboljih naučno-istrazivačkih institucija u regionu, a za cilj ima da objedini naučne ekspertize naučnika iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske i fokusira ih na rešavanje problema koji su regionu zajednički: stvaranju održive poljoprivrede i očuvanju životne sredine.

Ocenio je da će na taj način region postati atraktivniji za naučnike iz dijaspore ali i za domaće mlade istraživače.

Inicijativa je pokrenuta na marginama Ministarske konferencije Vajs (Wise), koja je održana u Splitu, 17. i 18. septembra

Crnojević je rekao da su potpisivanjem povelje Vajs sve države regiona potvrdile veliki značaj zajedničkog rada, zajedničkog korišćenja nacionalnih naučno-istraživačkih infrastruktura i zajedničkog nastupa “u međunarodnoj areni”.

Dodao je da se zahvaljujući simboličnom nacionalnom finansijskom doprinosu, naučnicima iz regiona sada otvara pristup fondovima od oko 200 miliona evra, koji su namenjeni razvoju nauke i inovacija u regionu.

Na Ministarskoj konferenciji o osnivanju Naučnog i inovacionog centra Zapadnog Balkana (Western Balkan Research and Innovation Centre – WISE), pored ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđana Verbića učestvovali su i ministri nauke i prosvete svih zemalja regiona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga